Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Властта се обяви за невинна жертва на хакерската атака“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Сега“. Изданието коментира, че вместо да признае вината си за изтеклите лични данни на повече от 5 милиона българи, властта се е обявила за жертва на хакерската атака. Оставки по висшите етажи на Министерството на финансите, Националната агенция за приходите и в правителството няма да има.

Заради скандала са уволнени единствено двама IT шефове в агенцията – на звената „Информационна сигурност“ и „Информационни технологии“. В контекста на същия абсурд Спецпрокуратурата направи нелепи „разкрития“ за хакерската атака – обвиняемите от „Тад Груп“ имали сценарий за дестабилизация на държавата, който включвал дори пръскачките за поливане пред парламента, отбелязва в публикацията си вестник „Сега“.

„Биволъ“ – първи клиенти на крадците на данни от НАП“, съобщава „Труд“. Всекидневникът посочва, че от информацията, оповестена по случая от прокурор Евгения Станкова вчера, става ясно, че откраднатите данни от НАП са били пратени на сайта „Биволъ“ две седмици преди да стане известно за хакерската атака. Между служител от фирмата „ТАД Груп“ и един от собствениците на медията е имало скрит чат, допълва „Труд“.

„24 часа“ съобщава, че строежът на небостъргача „Златен век“ може да продължи. Вестникът обяснява, че Административния съд в София е отменил заповедта за спиране на проекта на „Артекс“ в столичния квартал „Лозенец“. Решението е на съдия Мария Ситнилска. В него се посочва, че няма никакви правни основания за разпореденото спиране на строежа. След презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок, а последната заповед на главния архитект на София Здравко Здравков е от 2018 г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж изтича през 2028 г., казва съдът. Решението не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд, уточнява „24 часа“.

„45% може да стигне поскъпването на свинското“, съобщава вестник „Дума“. Изданието цитира прогноза на Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо в България пред БНТ. Цената на свинското месо вече тръгна нагоре и за по-малко от месец се е покачила между 25 и 30 процента. Румен Андреев бе категоричен, че заради свинската чума месото поскъпва не само на родните, но и на световните пазари, посочва „Дума“.

„Сервизи и бакалии фалират най-често“, съобщава „Монитор“, като се позовава на данни от Националния статистически институт. Вестникът уточнява, че най-често българинът започва бизнес начинания в търговията или ремонт на автомобил, но той оцелява най-трудно. Делът на нововъзникващите дружества у нас е приблизително постоянен с годините – около 12 на сто от всички компании, допълва „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари