Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Пропуските в системата от НАП са отстранени, сравняват 70 милиона записа, пише „Монитор“ на първа страница. Четири електронни услуги остават неактивни от съображения за сигурност. Вестникът цитира телевизионно интервю на говорителя на НАП Росен Бъчваров.

„Пет милиона ЕГН-та се реят в нета, а оставки няма“, е заглавието на коментар във вестник „Сега“. „Овладяването“ на кризата след хакерската атака в НАП е толкова нескопосано, че навява съмнения за чадъри и „чистене“ на данни. Въпросът вече не е дали ще има оставки, а колко ще са те, се казва още в анализа.

Друг коментар по темата, в „Земя“, е в рубрика „Наглост на деня“ и гласи: „Шефката на НАП взела „трудно“ решение да не си прекрати отпуската въпреки кибератаката.

В „Дума“ също има коментар на тези думи със заглавие: „Наглост без почивка“.“Уж държала непрекъсната връзка с екипа си докато била в отпуск, ама тепърва ще се запознава какво се е случило и има ли отговорни от нейните подчинени, става ясно от телевизионното интервю на Галя Димитрова, пише вестник „Дума“.

Всяка десета покупка на морето е без касова бележка, показва проверка на „Монитор“. Нов вид измама се практикува – търговците издават касови бележки за евтини покупки, не регистрират по-скъпите. Седем лева е цената на порция пържена цаца, но ако е на плажа, цената скача до 20 лева, пише изданието.

Почти пет хиляди български пенсионери с гръцки пенсии ще вземат до осем хиляди евро, които са им удържани незаконно, съобщава „24 часа“. Става дума за българи, които са се осигурявали в Гърция, докато са работели там. Изплащането ще е в три етапа в зависимост от размера и процента удръжки. „24 часа“ цитира информация на БНР. Специалистите съветват хората да направят консултация със счетоводител, защото условията за изплащане на сумата са различни. От сумата ще се възползват пенсионери с орязани от бившето гръцко правителство пенсии заради финансовата криза. „Гърци осъдиха държавата за незаконно орязани пенсии“, пише „Сега“, като отново цитира информация на БНР. Става дума за решение на Върховен съд в Атина, според което намаляване на пенсии по време на криза със закон, одобрен от парламента, е незаконно.

Димитър Франтишек Петров става ръководител на Специализираната прокуратура, пише „Труд“. Прокурорската колегия го избра като наследник на Иван Гешев, заместник-главен прокурор и единствен номиниран за поста главен прокурор. Димитър Петров е изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура от една година.

„Телеграф“ информира за протестите срещу процедурата за избор на главен прокурор, провели се снощи в София и други градове. Вестникът цитира Иван Гешев, който заяви,че е важно да казва истината и не се страхува от последствията пред вид своята дейност досега. На импровизиран брифинг, Гешев подчерта, че не бяга от отговорност.

Община Девня и фондация ще кастрират безплатно кучета и котки, информира „Труд“. Акцията е с цел да се намали броят на скитащите животни, тя ще се проведе от 31 юли до 2 август включително. Много млади доброволци посещават приюта на „Лъки Хънт“ и помагат в отглеждането на стотиците спасени бездомни животни.

Източник : / БНР /

Коментари