Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Свинското месо поскъпва в цял свят заради африканската чума, която вилнее в Европа, Азия и Африка“, информира „Труд“. За една седмица месото у нас е с 19 стотинки по-скъпо за килограм в магазините. Цената на световните пазари е регистрирала 30% ръст през месеците април-май 2019 година. Една от причините е, че най-големият производител и износител – Китай, вече е загубил над 1 млн. свине тази година заради болестта. В Германия поскъпването е с 25 на сто. В Испания и Холандия скокът е съответно с 28 и 27%, посочва „Труд“.

„Държавата и общините са възложили поръчки за рекордните 5.12 млрд. лева“, съобщава вестник „Сега“. Всекидневникът посочва, че само от началото на годината до 27 юли държавата и общините са сключили 11 330 договора за обществени поръчки на стойност 5,12 млрд. лева. Това означава, че централната и местната власт харчат парите на данъкоплатците с рекордна за последните пет години скорост – по 25 300 000 лева дневно, уточнява „Сега“ като се позовава на информация на БНТ. От 12 януари насам са отворени над 6600 процедури, за които се търсят изпълнители. Една от всеки шест поръчки ще се финансира от еврофондовете, допълва изданието.

„Пет жени на ден търсят помощ от насилие“, информира „Монитор“. Вестникът уточнява, че 1755 жертви на домашно насилие са потърсили помощ през миналата година като статистиката за тази година не е по-различна, посочват от фондация „Анимус“. През 2018-а 28 жени са загубили живота си, а много вероятно е бройката да е по-голяма, защото има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие. Кризисните центрове са пълни. В страната те са общо 13, като в София действа само един с много малък капацитет, допълва „Монитор“.

„Нов опит за унищожаване на Тютюневите складове в Пловдив“, пише вестник „Дума“. Изданието обяснява, че собственикът на паметника на културата опита да събори полуразрушените сгради с багери. За предстоящите действия обаче е сигнализиран министърът на културата Боил Банов, който по това време бил в Черна гора.

Той пристигна на място, за да спре разрушаването, и категорично заяви, че това не може да стане, тъй като складът е част от ансамблов паметник на културата. Имало и предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи, както и инструкции за демонтаж и укрепване. Освен това за събарянето липсвало подписано разрешение от кмета на града Иван Тотев, уточнява „Дума“.

„Пускат в интернет опасните сгради в София“, съобщава „24 часа“. Вестникът уточнява, че новата проверка на всички сгради паметници на културата в столицата е възложена от главния архитект Здравко Здравков. Причината за това са зачестилите случаи на паднали мазилки и елементи от фасадите. Целта е да се установи актуалното състяние на всяка сграда и да се предприемат превантивни мерки. От началото на 2018 година досега са издадени над 100 предписания за рушащи се имоти, но собствениците масово не ги изпълняват, допълва „24 часа“.

Източник : / БНР /

Коментари