Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Водеща тема за повечето вестници е разпространението на африканската чума по свинете.

„Чумата вилнее в половин България“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Труд“. Изданието посочва, че 19 са вече огнищата на болестта в шест области на страната. Това са Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Вирусът е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско, с 40 хил. прасета. Това е вторият голям заразен комплекс след този в Николово със 17 хил. прасета, допълва „Труд“.

„Десетки години може да отнеме борбата с африканската чума по свинете“, прогнозира пред „24 часа“ председателят на ловците и риболовците Васил Василев. Той дава пример с Испания, където заболяването възниква през 1974 година и справянето с него отнема 25 години. От Нова година досега свинското месо е поскъпнало с 35%, но очакванията са до септември цената му да скочи с още 5 на сто. По думите на експерта 3,5 млн. лева ще струва само умъртвяването на животните в една от фермите, в които е регистрирана заразата – тази в село Бръшлен, допълва „24 часа“.

„Битката“ на властта с чумата по свинете вещае екокатастрофа“, пише вестник „Сега“. Реално България може да остане без свинепроизводство – 1/3 от свинете се отглеждат именно в засегнатите вече райони, а заразата е далеч от овладяване, посочва изданието.

„Пълните лични данни на 189 души са изтекли от НАП“, съобщава вестник „Дума“. Имената, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта на тези хора са в мрежата след пробива в системите на приходната агенция. Оттам съобщиха, че не е необходимо четирите милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Най-застрашени от потенциални злоупотреби са само 189 души, които ще бъдат персонално уведомени от НАП „веднага по телефон или имейл“, допълва „Дума“.

„4 дни повече коледна ваканция за учениците“, информира „Монитор“. В проект на графика на учебното време за 2019-2020 година е записано учениците да почиват 16 дни – от 21 декември до 5 януари.

Източник : / БНР /

Коментари