Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Вицепремиерът Томислав Дончев е съобщил на депутатите от Комисията по европейските въпроси, че разликата между най-бедните и най-богатите райони у нас е пет пъти, пише „24 часа“. Получаваните от Брюксел европари не са успели да стопят разликата в стандарта на живот между тези райони. Томислав Дончев смята, че трябва да се позволи местната власт и бизнеса да кандидатстват с общи проекти за финансиране.

Чужди инвеститори изтеглят капиталите си“, пише „Труд“, като се позовава на данни на БНБ. От януари до май чуждите инвестиции и реинвестиции у нас са отрицателни. Отрицателен ръст е регистриран и при привлечения дялов капитал, чуждестранните бизнесмени продават собствеността си на българи, според официалните данни.

„Телеграф“ информира за летен грип, от който се заразяват по хиляда души на седмица. Увеличен е и броят на заразените със салмонела и дизентерия. По данни на Министерството на здравеопазването за периода 6-14 юли, увеличили са се и случаите на болни от вирусен хепатит. „Хепатит във фунийка“ е коментарът на „Телеграф“ за летните ни неволи. Вчера разбрахме, че продаваният по улиците насипен сладолед е заразен с ешерихия коли. „Монитор“ уточнява, че всеки трети сладолед от улицата е с болестотворната бактерия. Проучването на Асоциация „Активни потребители“ показва, че в осем от 11 проби са открити и други бактерии, които се развъждат в поставената в буркан с вода лъжица, с която си служи продавачът на сладолед на открито. Според нормативните изисквания, във всяка канта сладолед трябва да има отделен прибор за продажба на дребно и този прибор трябва да се съхранява в хладилник.

„…ще се работи и след 65 години“, пише „24 часа“. Държавата се готви всеки трети да е пенсионер след 40 години. В изготвена Национална стратегия за активен живот на възрастните хора е предвидено да има IT курсове и специални пазари за собствена продукция.

„Труд“ разказва днес за ентусиасти доброволци, които преобразяват с усилията си столичния квартал „Изгрев“. Групата „Бъди обществено полезен“ е възстановила 13 градинки. Стотици се включват в инициативите им за ремонт и трансформация на междублоковите пространства.

В интервю за „Монитор“, доц. д-р Христо Попов, директор на Историческия музей към БАН, алармира, че иманяри взривяват църкви от единайсти век в търсене на древни предмети за незаконна търговия. Заради ореола на археологията като романтична професия, все още има млади хора в сектора. Сивата икономика на трафикантите на антики обаче е на гърба на цялото общество, коментира доц. д-р Христо Попов.

Вестник „Сега“ ни среща с легендарния волейболист Димитър Златанов. Той разказва седем интересни истории от кариерата си и от личния си живот.

„Как отпуската да се превърне в почивка“ ни съветва „Сега“. Един от начините е отпуската да е дълга и да е на място, където се чувстваме добре. Днешният брой предлага разказ за едно от възможните подобни места – нос Калиакра. Вестникът ни предлага и рецепти за летни ястия с джанки.

Източник / БНР /

Коментари