Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Фермерски пазари, на които производители предлагат храни от животински произход, се спират. Кашкавал, кайма, месо, сирене и т.н. ще могат да се купуват само от магазини, съобщава „24 часа“. Това са нови мерки, които се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете. Забраната важи за територията на Столичната община, но от Агенцията по храните обясниха, че същите мерки ще бъдат предприети и в други части на страната.

„Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори“, предупреждава „Труд“. Причината са промени в наредба за касовите апарати. Вместо да увеличи приходите от техния сектор в бюджета, нормативният акт ще стане причина за разцвет на сивата икономика и за по-малко постъпления в хазната, категорични са от бизнеса. „Монитор“ посочва, че заради наредбата български туроператори местят офиси в чужбина.

Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже най-добрата от началото на това десетилетие, става ясно от оперативни данни на земеделското министерство, пише „Земя“. При благоприятни метеорологични условия и запазване на средния добив до края на кампанията се очаква реколтата да достигне рекордните 6 милиона тона.

За седмичника „Стандарт“ водеща тема са местните избори наесен. Според предварителните сметки и разчети в партийните щабове заместници на сегашни кметове може да станат титуляри след изборите.

Изданието акцентира и върху имотните декларации, публикувани в сайта на Антикорупционната комисия. Според тях – депутатите у нас са най-бедни, а в Брюксел – най-богати.

Тестове за сигурност в НАП не са правени, пише на първа страница опозиционният „Дума“. Държавната фирма, която отговаря за информационните бази на агенциите, има договори за поддръжка за над 34 млн. лв. Шефът ѝ проф. Михаил Константинов обаче мълчи, посочва вестникът и допълва, че Кристиян Бойков, който бе задържан за теча на информация, бе освободен от ареста. Заради злоупотреби с изтеклите лични данни може да се окажете клиент на фирма за бързи кредити, предупреждава юристът Лазарина Бонева. „Доказателствата срещу арестувания за пробива на НАП съвсем олекнаха“, е заглавието на „Сега „по темата.

Източник : / БНР /

Коментари