Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Десни за цвят ще правят Мая Манолова по-малко червена – водеща публикация на „24 часа“, във връзка с предположенията, че омбудсманът ще бъде издигната като кандидат-кмет на София. Според вестника „бутикови десни партии, част от които бяха в Реформаторския блок, ще застанат зад Манолова в надпреварата, „а лидерът на БСП Корнелия Нинова също била готова да я преглътне.“

ГЕРБ отказаха по-високи помощи за децата, пише опозиционният „Дума“ за отхвърлените предложения на социалистите за еднократна помощ за родителите на първокласници и за по-високи помощи при раждане на второ и трето дете. „Неграмотници“ е коментарът на вестника. „В доклади и статистики ще продължи да пише, че повечето ни деца, които не ходят на училище, го правят заради бедност на семействата си“, докато управляващите отричат това, пише авторката.

Данъчните вероятно ще се окажат невинни за най-големия теч на информация, пише „Сега“ по случая с хакерскатата атака срещу приходната агенция. Според вестника председалят на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов е влязъл в ролята на адвокат на агенцията, изтъквайки аргументи защо нарушителят не трябва да бъде санкциониран веднага. За арестувания и обвинен за атаката 20-годишен компютърен специалист Кристиян Бойков „24 часа“ пише, че компютърният му псевдоним „Криссс“ с три пъти „с“ е бил открит в един от файловете в сървърите на НАП. „Няма как да остави следа, той обучаваше ГДБОП“, цитира всекидневникът работодателя на Бойков, като според адвокатите на арестувания сигналът срещу него е дошъл от конкурентна фирма. По темата „Труд“ пише, че до 8 години затвор очакват обвинения, докато „Монитор“ изтъква, че компютрите в НАП са с нови пароли след атаката.

Близо 28 000 получават български пенсии в чужбина, като вече всички те ще подават по два пъти на година декларация „Живот“, пише „Монитор“, като се позовава на подписана международна спогодба, засягаща живеещите в ЕС и Турция. „Спират пенсията в Турция, ако не декларираш, че си жив“, информира по темата „Труд“. „Защо умрелите да могат да гласуват според избирателните списъци, а да не могат да си получават пенсиите“, е коментарът на Анна Заркова във вестника.

Източник : / БНР /

Коментари