Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Водещата тема на днешните печатни издания е хакерската атака срещу НАП.

Никой не поема отговорност за гигапробива в националната сигурност. Хакери отмъкнаха от НАП и разпространиха личните данни и финансова информация за над 5 милиона граждани и фирми, пише на първата си страница „Сега“ .

В понеделник стана ясно, че лични данни и финансова информация, засягаща милиони българи и фирми, като ЕГН, данъци, здравни вноски, заплати, адреси, осигуровки, са източени от сървъри на Министерството на финансите и на НАП. Хакерите разпратиха до медиите част от информацията.

„Министри признаха: Държавата е пробита“ е водещото заглавие на „Дума“. Изданието пояснява: Владислав Горанов и Младен Маринов потвърдиха, че е имало нерегламентиран достъп до информацията на приходната агенция.

Във файловете са данните на всички премиери от Иван Костов насам, всички депутати, министри и висши магистрати, пояснява от първа страница „24 часа“. Ключовата версия за кибератаката според „Труд“ – „Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков“. „Хакнали НАП заради Ф-16 от руски домейн“, „не се изключва и вътрешен човек да стои зад посегателството, пише по темата „Телеграф“.

Друга водеща тема за вестниците днес е ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавния бюджет, които позволяват бизнесът да финансира политическите партии с дарения.

С приетите промени се създава нова обилна хранителна среда за корупция, категоричен е държавният глава.

ГЕРБ, ДПС и НФСБ обявиха вчера, че ще гласуват за отхвърлянето на ветото, а БСП и ВМРО ще го подкрепят, пояснява „24 часа“.

„Шестима от Фонд „Земеделие“ в ареста за аферите на Миню Стайков“, четем на страниците на „Монитор“. Спецпрокуратурата съвместно с ГДБОП и със съдействието на КПКОНПИ влезе в Държавен фонд „Земеделие“. Обиските в институцията бяха заради източени европари по мярката за земеделски стопанства. Бяха арестувани шестима, сред тях и заместник-шефът Калоян Костадинов, пояснява вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари