Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Труд“ съобщава за мъртво вълнение по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден и в началото на август. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава – на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата, допълва изданието.

„Крадат цели каравани от къмпинг по морето“, пише във водещото си заглавие в. „Монитор“. Крадците са насочили усилията си по къмпингите по Добруджанското Черноморие.

Междувременно в Бургаска област отчитат спокоен сезон по отношение на криминогенната обстановка. По неофициални данни престъпността в региона е спаднала с близо 20% в сравнение със същия период на миналата година.

Туристите по морето са започнали да тормозят продавачите по сергии, като искат от тях да им продават дрога. За опасната тенденция съобщава в. „Телеграф“. Дилърите се правели на летовници и обикаляли алеите в по-големите курорти като Слънчев бряг, Несебър и Равда.

90% от законите в парламента са писани „на коляно“, е водещото заглавие на в. „Сега“, а в подзаглавие се уточнява, че почти всички проекти не минават през обществени консултации, обсъждания и оценка на въздействието. Изводът е от последното проучване на Националния център за парламентарни изследвания, което обхваща първите 2 години от работата на сегашното Народно събрание.

Над 500 млн. лв. ще надхвърли новият дълг, инкасиран от правителството заради покупката на изтребителите Ф-16, пише в. „Дума“. Очаква се днес на извънредно заседание Министерският съвет да пусне поредната облигационна емисия от 200 млн. лв. с падеж 20 години. През юни беше пусната емисия за над 300 млн. Авторитетна агенция предупреждава, че заради авансовото плащане на самолетите инфраструктурни проекти у нас, разчитащи на еврофинансиране, може да се забавят, отбелязва изданието.

В интервю за „24 часа“ министърът на транспорта Росен Желязков съобщава, че до дни ще стане ясно кой ще е първи за концесията на летище София. Министърът казва още ,че въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаква билетът за влак да поскъпне. Става ясно и че министерството преговаря с Гугъл за платформа, която да покаже вариантите за маршрут с влак.

След 50 г. пенсионерите у нас ще са два пъти повече от младите хора, пише в. „24 часа“. Според прогнози на „Евростат“ до 2100 г. българите ще се стопят до 4 милиона, а населението ще застарява все повече. Отрицателната тенденция е отчетена и тази година.

Източник : / БНР /

Коментари