Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Покупката на нови изтребители, одобрена от правителството вчера е сред водещите заглавия в пресата днес.

До края на юли сделката за 8-те нови самолета на стойност 2,1 милиарда лева ще мине през парламента, пише вестник „24 часа“. „След Ф-16 ще правим и дронове със Съединените щати“, информира на първа страница всекидневникът, като уточнява, че у нас ще бъде изграден и авиоремонтен завод.

Купуваме Ф-16 с 60 милиона долара отстъпка в цената, пишат вестниците „Монитор“ и Телеграф“. „Дума“ уточнява, че България ще плати на Съединените щати цялата сума веднага, но ще получава самолетите до 2023 година.

Друга водеща тема в печата е спадът в туризма, отчетен за първи път от 10 години насам, както и потвърдената от депутатите забрана за диво къмпингуване. „Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория“ – пише на първата си страница вестник „Сега“ и допълва: „На теория шезлонгът се предлага за 36 стотинки, на практика към него задължително има екстри поне за 5 лева. Отливът свали на 25 лева двойната стая в Приморско, пише „24 часа“.

„Закон спира терора на палатките край морето“- така вестник „Труд“ съобщава в челната си публикация за отхвърленото президентско вето върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

КНСБ иска данък богатство- с това заглавие вестниците обобщават предложенията на синдиката за промени в данъчната политика през следващата година. „Ново облагане води до несправедливост“, казва финасовият министър Владислав Горанов, цитиран в „24 часа“. КНСБ иска заплатите на учители и полицаи да скочат с 20 процента, допълва „Дума“

Всички вестници отбелязват свалянето на Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група на Обединените патриоти. Вестник „Сега“ нарича промяната „преврат в малката коалиция“. Изданията цитират Сидеров според когото решението е заплаха за управленското споразумение с ГЕРБ.

Орден „Стара планина“ за големия актьор Васил Михайлов- пише на първата си страница вестник „Труд“. Високото отличие е връчено и на актьора Ириней Константинов, допълва „24 часа“

Източник : / БНР /

Коментари