Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Борисов потуши 72-часовата словесна война Сърбия – България“, пише на първа страница „24 часа“. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич се извини на Борисов вместо външния си министър Ивица Дачич.

Двамата разговаряха на форума на правителствените ръководители на страните на Югоизточна Европа. „Сложихме точка“, обяви Бърнабич, пише още вестникът и уточнява, че спорът между Дачич и Борисов е заради изявление на първия дипломат на Сърбия, насочено към Борисов, заради Косово.

Часовият вестник цитира думите на Дачич: „Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел“.

Ден по-рано в Познан Борисов коментира, че новият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел трябва да се съобразява и с държавите, които признават Косово, а не само с позицията на Испания, която не я признава.

По темата, вестник „Сега“ отбелязва: „Дачич почти се извини за нападките срещу Борисов за Косово“.

Сръбският външен министър обясни пред вицепремиера Екатерина Захариева острата си реакция с погрешна интерпретация на думите на Бойко Борисов в медиите, пише „Труд“. „Искаме с България добри отношения. Тази тема е затворена“, каза Дачич след разговори със Захариева на неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, уточнява публикацията.

Друга водеща тема за днешните издания е предложението на ГЕРБ машинното гласуване да отпадне за предстоящите избори.

„ГЕРБ реже машинното гласуване“, пише „Земя“. Като мотиви властта изтъкна скъпата цена на машинния вот и сложността на местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено от патриотите и „Воля“, чака се и подкрепа от ДПС. На това остро реагира опозицията. Според Крум Зарков от БСП целта на ГЕРБ е била съзнателен провал на този метод на гласуване, пояснява изданието.

„Вотът с устройствата гарантира демократични и честни избори, категорични са от БСП“, отбелязва „Дума“ и допълва: Омбудсманът Мая Манолова е на мнение, че машините разобличават кражбата на гласове и това е истинският мотив на ГЕРБ.

„Две нотариални кантори в София бяха обискирани по заповед на прокуратурата заради съмнение за далавери с църковни имоти“, съобщава на първа страница „Монитор“. Имотната мафия пробва да прилапа парцел на Българската православна църква, допълва „Телеграф“ и пояснява, че разследването е по жалба на Западно и Северноевропейския митрополит Антоний.

Изтоник : / БНР /

Коментари