Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

"И Волен Сидеров след Марешки с намерение да се кандидатира за кмет на София". Това е съобщил лидерът на "Атака" в интервю за вестник "24 часа". Програмата на Сидеров за вота през октомври съдържа две точки: забрана на гей парадите и ревизия на това как се харчи бюджетът на столицата, допълва изданието.

"Над 1000 лева пенсия вземат 64 хиляди българи", информира "Труд" като се позовава на данни на Националния статистически институт. Всекидневникът уточнява, че това са едва 3 процента от всички 2 милиона и 130 хиляди пенсионери в България. С орязани пари обаче остават 26 хиляди души, които няма да вземат реалния размер на възнагражденията заради тавана на пенсиите, допълва "Труд". 

41% от българите прекарват повече време на работа, отколкото със семействата си, пише вестник "Дума". Средно за ЕС този дял е около 22 на сто. Данните са от форум, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и КНСБ. От синдиката предлагат увеличаването на платения отпуск за родителите до навършване на десет години на детето, вместо сегашните осем, както и допускане на отпуски за спешни семейни причини и разширяване на кръга лица, които полагат грижи за член на семейството", допълва "Дума".

"Въпреки пустите плажове хотелиерите не свалят цените", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че заетостта на хотелите в края на юни е едва 30%, а миналата година по това време е била около 37 на сто.  Според експерти в бранша ситуацията няма да се подобри в следващите едва няколко активни седмици за сезона по българското море.

Хотелиерите обаче отдават този факт на зловредна реклама и на атаки от конкурентни страни, а не на проблеми, които те самите биха могли да оправят. По данни на Румен Драганов от Института за оценки и анализи на туризма има спад на туристите по морето от 6 %. Той признава, че проблем е и лошото обслужване, което отблъсква както българите, така и чужденците, уточнява "Сега".

"Хотелът по морето колкото 2 шезлонга и половина", допълва по темата "Монитор". Проверка на изданието е показала, че една нощ в хотел в Черноморец излиза колкото 2 шезлонга на плажа в курортното селище. Цената на човек в стая с три легла е 51 лв., а на шезлонгите в някои участъци от плажа – 40 лева.
Източник : / БНР /

Коментари