Общество

Преглед на печата

"Тежко лято за фермерите", е водещото заглавие на "Земя". Пояснението е, че е регистриран неочакван срив в добивите на пшеница и ечемик в Южна България. Пазарът на зърно е блокиран, защото все още се търгуват запаси от миналогодишната реколта, допълва вестникът.

"Закон ни прави домоуправители до живот", пише "Монитор". Става дума за приетия преди десет години Закон за управление на етажната собственост, който предстои да бъде променен наесен. Обсъждат се много варианти, разделени са в три тематични групи, са казали за изданието от регионалното министерство. Според "Монитор", новите идеи са над 700. Една от важните точки е какъв да е размерът на таксата, която всяко домакинства ще плаща за услугите към домоуправителя или наетата за това фирма. Обмислят се и варианти за засилване на контрола и ефективността при управление на етажната собственост.

"Брокери продават мазе за стая", предупреждава "Телеграф". Брокери изкупували жилища в етап строеж и после разделяли печалбата при продажба на завършения имот със строителя, пояснява вестникът. Търговците на имоти мамят с фалшиви снимки на мебелирани жилища с дизайнерски мебели, а всъщност предлагат за продажба апартаменти на ниво шпакловка и замазка.

"Стартът на скъпата тол система се отложи чак за март 2020 година", пише "Сега" на първа страница. Според законопроект, не пътната агенция, а частни фирми ще извършват обработката, отчитането и плащането на таксите. Проектозакона ще се обсъжда днес от депутатите от ресорната регионална комисия.

"Труд" пише: "Отлагат печатницата на пари до 1 март". Скандален анекс в договора облагодетелствал спечелилата австрийска фирма да получава милиони левове за несвършена работа по въвеждането на тол системата, информира изданието.

Борисов отказа за България поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика, пише на първа страница "Труд". Мотивът на премиера е, че така страната ни губи поста комисар. За договарянето на върховните постове на Общността в Брюксел вестникът коментира "Новият баланс на силите спъна колелото“.

"24 часа" цитира на първа страница Бойко Борисов"…искаме друг важен ресор за Габриел". След 40-часово заседание, разговорите продължават днес, информира вестникът.

Според водещото заглавие на "Дума", "Борисов търгува постове в Брюксел". Тимерманс спря запис на разговора на лидерите на Евросъюза, допълва изданието. "Борисов изхвърли Кристалина Георгиева от битката за висшите европостове", коментира "Сега".

В интервю за "24 часа", бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков споделя, че всяка смяна в правилата – за субсидии или за тримата големи в съдебната система, го притеснява. Той подчертава, че в годините преди демократичния преход законите са се правели много грижливо, докато през последните трийсет години законодателството е без професионализъм, с бързане и подтикнато от някакви хрумвания. Проф. Герджиков призовава специалисти да направят изчисления каква да е партийната субсидия.
Изтоник : / БНР /

Коментари