Общество

Преглед на печата

54 процента от българите, които ще почиват, избират Черно море, информира ни челото на "24 часа". Проучване, поръчано от вестника, показва, че 2,3 милиона пълнолетни българи ще имат лятна почивка и над половината от тях ще я прекарат у нас, а 32 процента са избрали чужбина. 

Същевременно друг ежедневник, "Труд", опровергава вчерашното чело на "24 часа", гласящо, че нов законопроект ще забрани вноса на дизелови автомобили втора ръка. "24 часа" пусна читателите по пързалката, пише "Труд", чиято проверка е показала, че официалните власти нямат намерение да поставят такива ограничения. За самият "Труд" днешната най-важна информация е, че "климатичните аномалии" като "продължителни горещини, обилни валежи и чести гръмотевични бури", "съсипват кръвното и секса". 

"Вълчев налага политическа цензура в училище", пише "Дума", като според опозиционния вестник образователният министър "натиска издателствата да сложат в учебниците 12 ненаучни измислици на шепа антикомунисти". Според вестника "упреците" към социалистическия режим са измислени, а в учебниците вече има достатъчно данни за "престъпленията на комунизма". "Все още сме жертви на скудоумните клишета на комунистическата пропаганда", е обратното мнение в спора за учебниците, публикувано в "Сега". Според професор Евелина Келбечева терорът на комунистите след 9 септември "на някои места само се споменава" в учебниците. 

"Аман от такава демокрация", гласи челото на "Земя", вдъхновено от социологически данни, според които само 52 процента от българите са съгласни, че настоящата политическа система е най-добрата възможна. "Мерси, не щем" е коментарът на вестника, според който това, че почти половината българи не вярват в демокрацията не е "проявление на тъмни балкански субекти, нито намигване към кандидат-диктатори", а разочарование от "настоящата преходна неолиберална демокрация", "символ на разрухата на социалната държава". 

"Хората жадуват за справедливост след "Апартаментгейт", "Да бутнем няколко цигански бараки", е диалогът между премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" в карикатура на Христо Комарницки за "Сега".   
 Източник : / БНР /

Коментари