Общество

Преглед на печата

Вестник "Земя" цитира становището на Антикорупционния фонд, че проверката на "Апартаментгейт" е формална. В повечето от решенията на антикорупционната комисия изобщо не е коментирана цената по сделките, която е значително под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и начинът на заплащане на цената по сделките и не е проверено дали и как е платено, коментират от неправителствената организация. 

"КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ", констатира "Дума". Вестникът припомня изказване на купувача на ЧЕЗ, Асен Христов от Надзорния съвет на "Еврохолд", че дружеството се надява да получи всички разрешения от регулаторните органи до края на годината. 

"24 часа" също цитира Асен Христов от ръководството на "Еврохолд", че холдингът кани представител на държавата в Борда на енергийното дружество. От изявлението му става ясно, че до месец и половина документите за одобряване на сделката ще бъдат внесени в Комисията за защита на конкуренцията. Холдингът очаква заем от 300 милиона евро за сделката от две банки.

"24 часа" отделя още място за енергетиката – в интервю за вестника експертът проф. Атанас Тасев пояснява, че НЕК поема голям финансов риск заради законовото задължение да търгува на борсата ток от малки възобновяеми енергийи източници. 

В периода 1997-2005 година знакови места в Борисовата градина са продавани и заменяни, пише "Труд" на първа страница. Това е отбелязано в специален доклад на кмета Йорданка Фандъкова. В четвъртък документът ще бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет.

"Столична община се изгаври със закона заради барбекюто на Пламен Георгиев" – е водещото заглавие на "Сега". Постройките върху личния покрив на шефа на Антикорупционната комисия нямат документи, но не могат да бъдат премахнати, пояснява вестникът. Това е решението на специалисти от Общината, с чието становище кметът Фандъкова тепърва щяла да се запознае, пише още изданието. 

В началото на летния сезон се забелязва ръст на контрабандния износ на твърд алкохол, пише "Монитор". "Митничари конфискуват по бутилка алкохол от турист всеки ден". 

Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов подчертава, в интервю за "Телеграф", че българските градинари търпят големи загуби заради доста по-ниската цена на зеленчуци от съседните страни. 16 стотинки на килограм на едро е цената на домати от Гърция, посочва като пример той. Полските ябълки, които се продават у нас, са отглеждани за преработка, а не за продажба, допълва заместник-министърът на земеделието.

В интервю за "Труд" историкът акад. Георги Марков коментира скандала с новите учебници по история, атакувани заради пропуски в отразяване годините на управление на БКП. Според академик Марков е време да се спре използването на историците за политически цели. 

По темата вестник "Сега" допълва, че министърът на образованието е спрял спорните учебници по история. 
Източник : / БНР /

Коментари