Общество

Преглед на печата

„Апартаментгейт“ бавно и безславно се отправя към небитието“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Сега“. Изданието обяснява, че „3 месеца след началото на скандала държавните институции, които трябваше да проверят дали има нещо нередно в имотните сделки на ниски цени, сключвани от управляващи, най-после започнаха да обявяват резултати“. „Сега“ уточнява, че първа се е отчела антикорупционната комисия, която бодро е обявила, че никой от замесените в скандала не е в конфликт на интереси.

„КПКОНПИ изчисти всички от „Апартаментгейт“, пише по темата вестник „Дума“. Изданието посочва, че антикорупционната комисия е обосновала решението си с проверени документи за собственост, имотни декларации и платени данъци. Никъде обаче не се коментират ниските цени на имотите, отбелязва „Дума“  и допълва, че резултатите от проверката на прокуратурата все още се очакват.

„Таванът пада за 43 000 с високи пенсии“, съобщава „24 часа“, като се позовава на информация на Националния осигурителен институт. Вестникът уточнява, че 43 000 пенсионери, които до момента са били ограничени от тавана от 910 лв., ще получават реалния размер на пенсията си от 1 юли.

Причината е, че от тази дата таванът се вдига на 1200 лв. 26 000 пенсионери обаче ще продължат да са ограничени и при новия таван. Увеличението на тавана на пенсиите се случва заедно с индексацията от 5,7 за доходите на възрастните хора по швейцарското правило. Увеличението обхваща всичките 2,1 млн. души, които са се пенсионирали преди 1 януари тази година, отбелязва „24 часа“.

За наличие на „двоен стандарт при 30% от храните в ЕС“ информира „Труд“. Съвместният изследователски център на Европейската комисия е установил, че при 9 на сто от тези стоки, въпреки че опаковките са еднакви, има разминаване в състава в различните страни. В конкретика е установено, че в детските пюрета на българския пазар има по-малко плодове, а най-популярната безалкохолна, газирана напитка е с повече глюкоза и калории у нас. 

„4 курортни селища по морето без пречиствателни станции“, пише „Монитор“. Става дума Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово. Без канализация остават и повечето от къмпингите по южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ Бургас пред изданието.
Източник : / БНР /

Коментари