Общество

Преглед на печата

"Еврохолд" се оказва новата Гинка Върбакова, предупреждава "Монитор" на първа страница. Холдингът купувач на ЧЕЗ е отхвърлен от Гърция заради липса на капитали. Друга фирма на "Еврохолд" е глобена в Румъния заради картелно споразумение, добавя вестникът. 

Според написаното в "Монитор" един от миноритарните собственици на кандидат-купувача на ЧЕЗ е от бившите тайни комунистически служби. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се оправдава за подробности по сделката с чешкото законодателство, коментира изданието. Подчертава се, че холдингът не е посочил откъде точно идват парите за покупкта на електроразпределителното предприятие. 

Темата е водеща и за "Телеграф". "Новата Гинка купува ЧЕЗ" пише на първа страница на днешния брой. Вестникът цитира Йордан Цонев от ДПС, който заяви "Продажбата се осъществява в тежка корупционна тишина". 

Три пъти по-скъпо е лечението по Черноморието, ако се наложи да потърсим лекар, информира "Труд". 50 евро е обикновен преглед за издаване на рецепта в курортите Златни пясъци и Слънчев бряг, показва проверка на вестника. Във Варна и околните курорти единствената безплатна медицинска помощ е в медицинските пунктове на плажа.

"Труд" информира за хаос с връщането на данъци за втори дом в курортите. Данъчните служители издирват собствениците. Необходимо е да се предостави сметка, по която общините да върнат вече платени местни данъци, поясняват служителите.

"Как се финансират партиите" е тема на анализ в "Сега" на популярния блогър Иван Стамболов. Според него, като ще има партии, по-добре е те да се финансират от бюджета под формата на субсидии. 

"24 часа" информира за полицейска акция на пътя в Гърция. Свалят се номерата на автомобил, паркиран неправилно, предупреждава вестникът. Глобата за това нарушение е 80 евро. 

В типично за лятото настроение за почивка вестник "Сега" предлага съвети за тези, които предвиждат пътуване до Истанбул. За хората с по-ограничен бюджет е препоръката да се възползват от уличната храна, която е качествена и е на цена до 15 турски лири. Търговците на сувенири ни познават  и ни посрещат с усмивка, най-евтиният подарък, магнитче с изглед от някоя забележителност на града, е не повече от 3 лири, пише още там. 

Друг пътепис – за Соренто, предлага "24 часа". От вестника ще научите десет неща, които трябва да направите, ако посетите града на лимоните в Южна Италия. Една от препоръките е да пътувата натам не по-рано от септември, за да избегнете жегата.

Европа изпраща юни с горещини, пише "Телеграф". Презд почивните дни ще има температури от 40 градуса, прогнозират синоптици. От понеделник ще има отново дъжд и градушки.
Източник : / БНР /

Коментари