Общество

Преглед на печата

"КАТ и кадастърът трагични в обслужването на хората", пише вестник "Труд" като цитира проучване по метода "таен клиент" по поръчка на правителството в 13 общини. Експертментът е показал, че обслужването на клиенти в КАТ и предоставянето на услуги от кадастралните служби са на-слабите звена в работата на чиновниците и оплакванията са най-много. "Таен клиент" чакал 6 часа на гише в столичния КАТ за подмяна на шофьорска книжка, уточнява "Труд".

"Пълен провал в борбата с бюрокрацията", пише по темата вестник "Дума". Изискването на ненужна документация и грубото отношение към клиентите са практика в районни и областни администрации. Дългото чакане в държавните структури продължава, а властта пак обеща административното и електронното обслужване да бъдат актуализирани по европейските стандарти, допълва изданието.

"Избухна скандал за премълчани събития в учебниците по история", пише "Сега". Според учители и историци новите учебници по история за 10-и клас, по които бъдещите ученици трябва да започнат да учат наесен, представят периода на комунизма подвеждащо и манипулативно. Те не дава реална представа за случилото се в периода 1944-1989 г., смятат историци, уточнява изданието.

Първият час в училище да е от 9, препоръчват невролози", информира "24 часа". Всекидневникът обяснява, че започването на училище по-късно през деня значителен положителен ефект тийнейджърите. Констатацията им е от ново проучване на Американската академия по медицина на съня. Невролозите смятат, че изместването не началния час за децата в средните училища и  гимназиите към 9 часа е по-правилно, тъй като такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта, допълва "24 часа".

"Общините наследиха над 2000 трошки", информира "Монитор". Изданието обяснява, че след като кметствата установят зарязаните трошки, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи се сформират комисии, които вдигат принудително возилата. В София от 2009 г. до юни тази година са установени 13 774 изоставени автомобили, а в Пловдив лепят по 150 честитки годишно във всеки район, уточнява "Монитор".

"Скопие избира: Гоце или Европа", пише "Стандарт". Изданието коментира, че македонският инат да не признава Гоце Делчев за българин може да сложи прът в европейското колело на Скопие. Националистите в правителството вече дадоха знак, че искат София да подходи по гръцки тертип по този казус, посочва "Стандарт".
Източник : / БНР /

Коментари