Общество

Преглед на печата

„Президентът гневен на „24 часа“, но фактите са свещени за нас“, е днешното чело на всекидневника, което отговаря на критики на Румен Радев към изданието. Вестникът цитира позиция на председателят на АПИ Георги Терзийски и четирима съдии, потвърждаваща информация, че президентско вето ще спре 73 дела за отчуждаване на имоти, нужни за разширения на софийския Околовръстния път. Според предишна публикация в изданието Радев слага „втора тапа“ на пътя.

„Бързата кучка“ е озаглавен коментар на първа страница на „Дума“ по повод намаляването на партийните субсидии по предложение на ГЕРБ. След референдума по темата преди 2 години „не бе обяснено достатъчно защо политическите формации имат нужда от държавно финансиране, сега отново липсват обяснения“, гласи коментарът. Темата е анализирана и в „Сега“ под заглавие „Левче на глас им е малко? Хайде да го докажат“.

„ГЕРБ, БСП и ДПС първо да разкрият тайните заплати на вождовете си и разходите за воаяжи, после да хленчат за субсидиите“, призовава авторът Юлиана Бончева. Според „Земя“ ГЕРБ и Обединени патриоти са затънали в „див популизъм“, отказвайки да дебатират намалението с БСП.

„Затворът за джойнт работи само за статистиката на МВР“, гласи друг анализ в „Сега“, провокиран от случая на мъж със 100-процентова инвалидност, осъден ефективно заради употреба на марихуана за медицински цели. Докато в България преследваме за стрък канабис, Западът легално развива индустрия за милиарди, пише вестника и допълва, че „тежките наказания за притежание не намаляват употребата“ на наркотика. 

„Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас“, гласи челото на „Труд“. Вестникът цитира енергийният експерт проф. Атанас Тасев, според който поевтиняването ще дойде от изграждането на хъба „Балкан“ и битката между тръбния газ на Русия и втечнения на САЩ.

„Според ООН българите никога повече няма да надхвърлят 7 милиона души“, предупреждава „Земя“, цитирайки демографска прогноза на международната организация. Най-лошият сценарий предвижда през 2100 година в България да живеят общо 2,18 милиона души, допълва земеделския вестник. 

„Заливат ни с евтина палма“, предупреждава първата страница на „Монитор“, според която „пробутват масово сиренето менте в кръчмите“ и „от началото на 2019 година производството на имитации е с 1200 тона отгоре“. Причините, според вестника, са нарастващото търсене на имитиращите сирене продукти, както и поевтиняването на суровината за производството им.

Източник : / БНР /

Коментари