Общество

Преглед на печата

"Закриват половината от пощенските клонове", информира "Дума" на първа страница, като цитира приети от парламентарната комисия по транспорт промени в Закона за пощенските услуги. Ако населеното място е с под 800 души население, пощенският клон ще бъде закрит.

"Свалят цените с нова формула" е водещото заглавие на "Стандарт". Хлебари, издатели и фармацевти обещаха на ДПС поевтиняване при по-нисък ДДС. На среща между политиците от партията и представители на тези браншове се е търсил баланс между цени и възможностите на бюджета, уточнява вестникът. "24 часа" информира: "ДПС предлага по-нисък ДДС за всички храни". Аргументът е, че в България този данък е най-висок от всички страни в Евросъюза. От ГЕРБ обаче не подкрепят идеята за намаляване на ДДС за определени стоки.

"Разногласия в бранша спъват защитата на храните ни в Европейския съюз", пише "Труд". Производителите спорят за рецептите на различните храни, а за да се получи закрила на европейско равнище е необходима единна технология. 

Според "Стандарт" архаични закони спъват справедливото заплащане. Представители на търговски вериги, които са наели близо 17 хиляди души у нас, искат промени в трудовото ни законодателство.  

"Депутатите "спасяват" дюните от плажуващите вместо от бетона", пише "Сега" по повод приетите промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Забранява се поставянето на палатки и каравани по плажните дюни, уточнява изданието.

Доходността от вноските в допълнителните пенсионни фондове е отрицателна, но това се укрива от осигурените, пише вестник "Сега", като цитира жена, представяща се за редовен клиент на универсален пенсионен фонд. Според получените от нея извлечения натрупаните по сметката й пари за предната година са с над 200 лева по-малко от предходната – 2017-а. 

Президентът на световните информационни агенции Клайв Маршал заявява, цитиран от "Труд": "Разочароващо е, че България е на последно място в класациите". В София се провежда традиционната среща на медиите, на която се дискутира проблемът с възможностите и предизвикателствата пред информационните агенции. Водещото заглавие на "Земя" е цитат на президента Руен Радев, който откри конгреса на световните медии. "Свободата на словото е ангажимент на всички", подчерта той. 

"Телеграф" пише за театрален парадокс – отменени са спектакли в Бургас и Пловдив на представление с участието на обичания актьор Георги Мамалев и други популярни актьори от Народния театър поради нисък зрителски интерес. 

Две жертви на жегата само за ден, пише "Монитор". Жена в Сандански и матрос на учението в Шабла са загинали от високите температури.

"24 часа" предлага здравни съвети в началото на летните горещини. За хора с високо кръвно налягане медиците препоръчват да се консумират повече домати, но без сол. Специалисти припомнят, че слънцето е приятел на болните от псориазис. Да пием за тонус в горещите дни зелен чай е още една лекарска препоръка.

Източник : / БНР /

Коментари