Общество

Преглед на печата

Пет сценария и пет имена за наследник на Нинова, пише "24 часа" преди конгреса на БСП в неделя. Според вестника потенциалните претенденти за лидерския пост са Костадин Паскалев, Дора Янкова, Валери Жаблянов, Калоян Паргов или Красимир Янков, като първите трима са фаворити.

Българският прът в колелото на ПЕС е описанието за БСП, дадено в чуждестранен текст, препечатан в "Труд". Анализът критикува Корнелия Нинова затова, че партията й "черпи все повече от реторическата школа на Льо Пен, Орбан и Салвини", както и затова, че с оставката си е довела до "братоубийствена война в навечерието на избори".

Друг анализ в "Труд" е посветен на "притесненията на министър Каракачанов". "Очаква го горещо лято", изтъква авторът по адрес на военния министър заради преговорите за самолетите Ф-16 със САЩ, както и проектите за обновяване на пехотата и флота. Да си сложиш подписа под 2 млрд. лева народни пари не е лесно решение, е коментарът относно преговорите за изтребителите. "Премиерът купува Ф-16, за да вкара България в операции на НАТО", пише "Сега" относно вчерашно изказване на Бойко Борисов.

"Зарибяват сезонни работници с 1000 лева стартова заплата", пише "Монитор", обобщавайки наблюдения върху обявите за работа от април до началото на юни.  "Най-спешно е търсенето по морето", докато в земеделието парите са "доста по-скромни – между 560 и 700 лева".

"Все повече деца работят", е челото на опозиционния "Дума". 942 искания за работа на непълнолетни са подадени до инспекцията по труда до края на миналия месец, с над 200 повече от миналата година, гласят цитирани от вестника данни.

"Докога ще се търпят недъзите в българския футбол", се пита в челото на "Труд", който препечатва едноименна статия в държавния официоз "Работническо дело" от 1970 година. След катастрофата на българския футбол с Косово публикуваме статията, писана по повод провала на Мондиала в Мексико, поради нейното историческо и непреходно значение, обясняват от вестника и изтъкват, че 49 години по-късно историята се повтаря като фарс. 

"Боби Михайлов се изсули след резила срещу Косово", акцентира "Сега" и допълва, че "шефът на БФС избяга с кола от пистата на стадиона, а заместникът му Лечков обяви, че още 15 години те ще ръководят футбола".
Източник : / БНР /

Коментари