Общество

Преглед на печата

"Газът поевтинява, животът поскъпва заради международното положение", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието уточнява, че цената на газа пада от 1 юли, но токът, парното и топлата вода поскъпват. Въпреки че "Булгаргаз" поиска вчера намаление на синьото гориво с 0,6%, електроенергията се вдига със средно 3,5 на сто, а топлото – с между 2 и 17%. Според КЕВР причините са международни – ситуациите в Иран и Венецуела и цената на парниковите емисии. Според класация след 33 държави, българите плащат повече от Люксембург и Румъния за синьо гориво, посочва в публикацията си "Труд".

"Спряха водата в Стрелча за 10 дни, порои затлачиха водопроводите", съобщава "24 часа". Вестникът посочва, че "незапомнени порои затлачиха улици и водопреносната мрежа в Стрелча. Вчера сутринта беше обявено бедствено положение заради замърсяване с тиня на водоземните съоръжения и водните резервоари на града. Сериозно е компрометирана довеждащата тръба, която е единствена и е от 1947 г., каза кметът Стойно Чачов. Река Луда Яна заля местността Меде дере и повлече тиня и счупени дървета, допълва "24 часа".

"Шоуто на МВР и прокуратурата досъсипа арестуваното за тероризъм дете", пише "Сега". Изданието посочва, че шумната акция по залавянето и разгласяването на подробности около предполагаемия пловдивски тийнейджър терорист доведоха до разкриване на самоличността му. Жълти медии обсадиха училището на момчето, разпитваха негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваха семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. Това не само вреди на детето, но и би разколебало други родители, които имат подобни съмнения, да се обръщат към органите на реда за помощ, отбелязва "Сега".

"Графа" се наду и се напука", съобщава "Дума". Изданието посочва, че само дни след официалния финал на скандалния ремонт по столичната улица "Граф Игнатиев" трамвайното трасе даде дефект. През уикенда настилката между релсите се надигна и плочите изскочиха. Това ядоса кметицата Йорданка Фандъкова и тя наложи глоба от 280 000 лева на изпълнителя "Джи Пи Груп". Стана ясно и че регионалното министерство е санкционирало общината заради нередности с обществената поръчка, допълва "Дума".

Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето, пише "Монитор". Вестникът посочва, че толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед. Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора. Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за вторият преглед се плаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро, отбелязва "Монитор".
Източник : / БНР /

Коментари