Общество

Преглед на печата

Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова намаляването на ДДС няма да доведе до по-евтини книги и хляб. „24 часа“ цитира интервю за БНР на Стоянова. Не бива да се намали ДДС, а да се разшири социалната помощ за бедните, предлага тя.

„Земя“ също цитира интервюто ѝ за Националното радио с акцент:

„ГЕРБ ще брани докрай идеята за субсидия от 1 лев за всеки действителен глас“. Колкото до идеята за намаляване на ДДС, Стоянова пояснява, че компенсацията на подобна мярка е повишаване на подоходното облагане.

„Дума“ цитира друго интервю на БНР с президента на КНСБ Пламен Димитров. Според него данъчната ни система е сред най-несправедливите. Синдикатите предлагат да се въведе необлагаем минимум върху доходите ни.

В анализ на „24 часа“ пише: „Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици“. Ако искат да се финансират честно, българските партии да си събират членски внос, а не да товарят всеки гражданин с такса политика, пише в анализа. Партиите в парламента имат поне 350 хиляди гласа, подчертава вестникът.

Половината черноморски плажове нямат спасители, алармира „Телеграф“. Кметове поставят табели с надпис: „Къпането забранено“.

За най-атрактивните плажове държавата осигурява охрана.

„Монитор“ цитира излезлия миналата седмица доклад на Европейската агенция за околна среда, според който половината плажове у нас са с чиста вода. От регионалните здравни инспекции по морето също изследват качеството на водата от началото на сезона, досега резултатите са без отклонения, отбелязва изданието.

 Акция „кърлеж“ се провежда в цялата страна заради много ухапани хора, съобщава „Монитор“. Преди Черешова задушница, която е в събота, се пръска извънредно в гробищните паркове и по поляните.

Липсва електронен формуляр на декларация, която медиите са задължени да попълнят до края на юни, за да покажат кои са собствениците им, информира вестник „Сега“. Електронен формуляр трябва да има в сайта на Министерството на културата според закона, подчертава вестникът. Сайтът обаче препраща потребителя към Наредба за безопасна експлоатация и поддръжка на елементи в плувните басейни.

Хиляди ще продължават да страдат заради замърсен въздух, предупреждава в публикация „Труд“. Политици и управляващи приеха стратегията на Световната банка печките на дърва и въглища да бъдат заменени с екологични уреди като климатици и палетни инсталации. Палетите обаче също отделят фини прахови частици в големи количества, подчертава изданието. „Труд“ уточнява, че правителството прие стратегия на последното си заседание в сряда, изготвена от специалисти на Световната банка, за която е платило три милиона лева. Вестникът припомня коментари на експерти, че тези мерки не са адекватни за страната ни и няма да решат бързо проблема със замърсяването на въздуха.

Министерството на регионалното развитие е глобило Столичната община с 1,5 милиона лева заради калпавите ремонти в централната част на града, пише на първа страница „Сега“. 
Източник : / БНР /

Коментари