Общество

Преглед на печата

„Тежка присъда от Брюксел“, пише „Земя“ по повод доклад на Европейската комисия, в който се критикуват всички сектори, пояснява вестникът. Докладът е остро критичен, подчертава изданието и се мотивира, че  с несправяне с корупцията, липса на прозрачност, слабости в образованието, това, че няма осъдени политици.

„Големите заплати бягат от София“, съобщава „Стандарт“. Малки градчета, в които работят мощни компании, са с най-висок стандарт в страната.  Според данните на Института за пазарна икономика за 2017 година, подобни примери има в Панагюрище, Раднево и Гълъбово.

В интервю за „Стандарт“ енергийният експерт професор Атанас Тасев обяснява, че цените на тока се повишават заради задължението да изкупуваме въглеродни емисии. Той подчертава, че народният гняв не бива да се насочва към държавния регулатор.

Водата на българските плажове става все по-мръсна, предупреждава „Сега“ от първа страница. Констатацията е от годишния доклад на Европейската комисия за качеството на водата. Страната ни е на предпоследно място, тенденцията е от 2015 г.

„24 часа“ предлага коментари на експерти в различни области за това колко да е партийната субсидия.  Мненията са противоположни, някои защитават предложението, гласувано на референдум преди три години от един лев за действителен глас. Други подчертават, че 11 лева не са чак толкова много. „Милионите изчезват по давност“, пише „Труд“ по темата. Това ще стане заради приетия вече на първо четене проект на правителството за намаляване на субсидиите от 11 на 1 лев. Няма да има пари да бъдат върнати надвзетите суми, пояснява вестникът. Според „Сега“ Борисов налага напук субсидия от един лев.  „Монитор“ подчертава, че със спестените от субсидиите пари ще се строят детски градини според намерението на премиера Борисов. „Борисов дава партиите на олигарсите“ е водещото заглавие на „Дума“. Лявото издание цитира председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, че идеята не е домислена и е част от популизма.

„Труд“ помества на първа страница снимка от срещата на президента Румен Радев с руския президент Владимир Путин на икономическия форум в Санкт Петербург. Изданието цитира Радев, който е заявил, че втората им среща в кратък период от време е сигнал за новата динамика в двустранните отношения. Путин е посочил, че отношенията ни постепенно се възстановяват.

В граничните райони на страната кипи търговия, от Румъния купуваме лекарства, а от Македония – зеленчуци, пише „Телеграф“. От София ще има шопинг влак за Солун. У нас пък пристигат гърци, защото им е два пъти по-евтино, съседи идват в България и за да кандидатстват за гражданство.

 „24 часа“ информира, че над 250 дела срещу размера на обезщетенията на собственици на терени бавят работата по различни проекти на стойност милиони левове. Един такъв пример е строителството на част от околовръстния път на София. 
Източник : / БНР /

Коментари