Общество

Преглед на печата

„България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията“, пише вестник „Сега“. Изданието посочва, че Холандия попари отново надеждите на страната ни да влезе в Шенгенската зона, като отказа достъп заради ширещата се корупция на високо равнище. Министърът на външните работи Стеф Блок, който дойде в София, отклони горещото желание на домакините си да промени позицията на своето правителство и да даде зелена светлина на България за зоната без вътрешни граници в ЕС. Брюксел от своя страна отчете, че борбата с това явление у нас е незадоволителна, уточнява „Сега“.

„Медицински сестри от страната започват гладна стачка, тъй като нито едно от исканията им по време на протестите не е изпълнено“, съобщава вестник „Дума“. Сестрите от спешното в Бургас планираха да предприемат крайната мярка на 3 юни, но отложиха за 6 юни. За днес са обявили гладна стачка сестри от Пловдив, а на 12 юни и техни колеги в София.

В повечето лечебни заведения не са достигнати договорените по Колективния трудов договор заплати, увеличенията след протестите са между 50 и 80 лв. Едно от първите искания на сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери беше да бъде премахнат търговският статут на лечебните заведения, допълва „Дума“.

„Химията срещу млякото в сирене, мляко, кашкавал и кисело мляко“, пише във водещата си публикация вестник „Труд“. По данни на земеделското министерство изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти. От бранша твърдят, че производители влагат растителни мазнини и протеини, които заместват млякото. Също така вносен кашкавал се пакетира у нас и се продава за български, посочва още „Труд“.

„Пожарната иска достъп до телефона на бедстващи без съдебно разрешение“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът обяснява, че предложението пожарните служби да имат достъп до данните от клетките на мобилните оператори, след като получат сигнал за човек в беда без да искат разрешение, е на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов. Целта е с промени в Закона за електронните съобщения да не се губи излишно време, което да постави в риск здравето и живота на издирвания. Сега процедурата отнема около 3 часа, посочва „24 часа“.

„Школата в центъра изсмукват първолаците от квартала“, информира „Монитор“. Изданието допълва, че родителите се борят да запишат децата си далече от дома им, привлечени от екзотични езици и реноме на съответното учебно заведение въпреки районирането и предимството, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.
Източник : / БНР /

Коментари