Общество

Преглед на печата

Само за година е установен дефицит на 50 лекарства, съобщава „Монитор“. 158 медикамента от тях са спрени по искане на производителите. Данните са от неправителствения сектор, където призовават за промени в наредби и законодателство, за да има равен достъп до лекарства. „Дума“ също отделя място за този проблем и допълва, че асоциацията, изнесла фактите, предлага регламентиран паралелен внос на медикаменти при недостиг.

„Земя“ подчертава, че от началото на годината увеличението на пенсиите реално е с три лева. 988 хиляди българи получават пари за старост от 200 до 300 лева. Данните са на националната статистика.

Министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок, който е на посещение у нас, заявява, в интервю за „24 часа“: „Отчитаме свършеното, но България да покаже, че реформите се провеждат не само на хартия“. Той съобщава, че работещите в страната му българи са се увеличили четири пъти само за две години и в края на 2017 година са повече от 12 хиляди.

Надплатените милиони на партиите ще останат тайна, пише „Сега“ на първа страница. Управляващите отказват да поемат отговорност, въпреки че прокуратурата откри престъпление при плащането на субсидиите, пояснява вестникът. В интервю за „Сега“ по темата, председателят на Сметната палата Цветан Цветков подчертава: „Досега Народното събрание не е разгледало нито един наш одит на бюджета“. Според него, партиите имат твърде широки възможности да харчат субсидиите си.

Изпитите след четвърти клас са показали рекордно добри резултати по български език, математика и „Човек и общество“, според „24 часа“. Вестникът се позовава на данни на Министерството на образованието. Най-зле са четвъртокласниците в Монтана и Сливен, а отличниците са концентрирани в Смолян и София. „Монитор“ акцентира на факта, че 10-годишните ученици са по-добри на диктовка, затруднили са ги задачите със свободен отговор. Към градовете с най-лоши резултати изданието добавя Шумен, а към отличниците – Варна.

Проектопрограма, одобрена от правителството и публикувана в интернет за обществено обсъждане, предвижда още 9 милиона лева за мерки за връщане на циганчетата в училище, съобщава „Труд“. Програмата е за следващите три години. Въвеждат се нови програми, съобразени с културата на малцинствата у нас.

Предстои нарастване на броя на хората с чревни инфекции, предупреждава в „Телеграф“ микробиологът доцент Сашка Михайлова. Предпоставка за това са високите температури през летните месеци.

Председателят на Асоциацията на застрахователите у нас Светла Несторова коментира, в интервю за „Труд“, че е необходима дискусия за това има ли цена човешкият живот. Според нея идеите за въвеждане на малус в застраховката „Гражданска отговорност“ трябва да компенсират бонуса.
Източник : / БНР /

Коментари