Общество

Преглед на печата

„ВМРО поиска ремонт на кабинета“, пише „Дума“. Вестникът цитира заместник-председателя на партията Искрен Веселинов, който беше гост в предаването на БНР „Неделя 150“. ВМРО гласи преглед на коалиционното споразумение, каза още Веселинов.

Заради топлата зима и дъждовете, е увеличено рязко размножаването на кърлежи, по 80 души ухапани на ден търсят лекарска помощ в столицата, пише „24 часа“. Медици предупреждават хората да са особено внимателни, когато посещават паркове и градинки. Ако вече сте ухапан от кърлеж, приемете веднага антибиотик, за да се намали риска от зараза, казват лекари.

Черешите поевтиняха с 20 на сто на едро, съобщава „Монитор“.

На цени на дребно обаче само доматите са поевтинели. И тази година черешовите градини ще се охраняват допълнително, за да бъдат опазени от набези.

 Българският тютюн остава спомен, намаляват площите с тютюн, пише „Земя“.

По 5 милиона лева годишно потъват уж за ремонт на затворите, пише на първа страница на „Сега“. До края на годината ще започнат проекти за обновление за 24 милиона евро. Данните са от главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. 

Вестник „Сега“ пише още, че прокуратурата вече шест месеца проверява обстоятелствата около апартамента, в който живее министърът на финансите Владислав Горанов. Обвинението не може все още да реши дали Горанов е извършил престъпление, като ползва безплатно жилище на бизнесмен, пише вестникът.

„Българин е обвинен за педофилия в Шотландия, информира „Труд“ и добавя детайли по скандалния случай.

Според „Монитор“, през летния сезон по Черноморието има командировани близо хиляда полицаи. Те ще подпомагат колегите си по места в опазване на обществения ред и сигурността.

На борсата няма манипулации с цената на тока, уверява, в интервю за „24 часа“ енергийният експерт професор Атанас Тасев. Националната електрическа компания стриктно спазва изискванията на закона за продаваните количества, допълва той. Професор Тасев коментира, че е време бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на експертен диалог.

В БСП няма вътрешна опозиция, а остро несъгласие със стила на работа на председателката, заявява, в интервю за „Труд“ наричаният някога сив кардинал Димитър Дъбов от  ръководството. Той подчертава, че БСП е извадена от левия политически спектър и е тласкана към националистическата реторика. Дъбов смята, че оставката на Нинова е неин опит да остане на върха.

Украсиха Париж с български букви, пише „Телеграф“. 800 хиляди души четат поезия до азбуката ни край река Сена. Става дума за инициатива на управата на Париж да бъдат поставени пейки и скамейки с формата на букви от кирилицата. 
Източник : / БНР /

Коментари