Общество

Преглед на печата

Неврогенетици от 8 държави, сред които и България, разгадаха нова коварна фамилна болест, съобщава вестник „24 часа“. Учените са открили генетичен вариант на заболяването наследствена спастична парапареза. Болестта се отличава с много ранно начало и тежка инвалидизация. Фамилната форма на заболяването е във фокуса на вниманието на нашите учени над 20 години, допълва изданието.

„Социолог и Централната избирателна комисия в спор за сметките за мандата на Радан Кънев“, пише в заглавие „24 часа“. В профила си във Фейсбук социологът Михаил Мирчев споделя свое проучване, според което от „Демократична България“ са събрали само 5,879% и нямат право да изпращат Радан Кънев като евродепутат в Брюксел. Според Мирчев, в нарушение на Изборния кодекс гласовете „Не подкрепям никого“ са били извадени от ЦИК при разпределението на мандатите. Говорителят на ЦИК Александър Андреев е категоричен, че решението за мандатите е законосъобразно. Гласовете „Не подкрепям никого“ се изваждат, защото са недействителни по отношение на избора, уточнява Андреев.

В село Челопеч се плащат най-големите заплати в България, съобщава „Телеграф“. 2178 лева е било средното брутно възнаграждение на територията на едноименната община през 2017 г. Причината за високите доходи е наличието на голяма компания за добив на злато там. На второ място по заплати е Козлодуй с ядрената електроцентрала. София пък е едва осма със средна заплата от 1433 лева, показва анализ на Института по пазарна икономика, цитиран в изданието. 

Над 70 са живите наследници на Христо Ботев, сред тях е и актрисата Татяна Лолова. Това разкрива пред „Телегаф“ най-близкият потомък на Ботев – Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов“. Тази година Фондацията отбелязва 25 години от създаването си с много издания, свързани с творчеството на Христо Ботев, информира още вестникът.

Коментари