Общество

Преглед на печата

„Държавата ще „награди“ с милиони евро нарушителите с къщи за гости“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Сега“. Изданието коментира, че заради управленска некомпетентност или умишлено оставена врата за злоупотреба санкции за милиони левове, наложени за нарушения по една от най-големите европрограми, ще останат за сметка на данъкоплатците. Това следва от решение на Върховния административен съд, с което Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., утвърдена от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, окончателно е обявена за нищожна, посочва в публикацията си „Сега“.

„Хлябът започна да поскъпва“, съобщава вестник „Дума“. Изданието обяснява, че още преди КЕВР да гласува новите цени на тока от 1 юли, цената на насъщния е започнала да се повишава. Цената му в Благоевградска област вече е скочила с близо 10%. От началото на седмицата големите производители вдигнаха цените на най-продавания хляб от 1,10 на 1,20 лева, посочва „Дума“ като се позовава на БНР. Това е второто увеличение на цената за половин година. При първия скок обяснението на бранша беше цената на брашното от миналогодишната реколта.

„Нисък ДДС в Гърция и Румъния удря родния бизнес“, информира във водещата си публикация вестник „Труд“. Всекидневникът посочва, че Букурещ е понижил ставката за храните от 9 на 5%,а южната ни съседка – от 24 на 13 на сто. Затова българските производители настояват налогът да падне и у нас, като ставката за хляба да стане 5%. Това от една страна ще доведе до по-ниски цени на родните продукти, а от друга – ще направи нашите производители по-конкурентни на външния пазар, допълва „Труд“.

„Опозицията на Корнелия вече търси Мая за БСП. Мъжът й: Подходяща е, не бих пречил. Тя обаче все още не е решила“. Това пише в заглавие вестник „24 часа“. Изданието обяснява, че опозицията на лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова в левицата вече има своя фаворит за поста и това е омбудсманът Мая Манолова. „24 часа“ цитира неназовани източници, които твърдят, че още в неделя вечерта, когато вътрешнопартийните врагове на лидера видели резултатите от европейските избори, започнали да набират телефона на омбудсмана.  Всекидневникът посочва, че това е само една от трите предполагаеми оферти към Манолова. Втората и третата са  кандидат-кмет на София и партиен партньор на Слави Трифонов, уточнява „24 часа“.
Източник : / БНР /

Коментари