Общество

Преглед на печата

В интервю за "24 часа" гостуващият у нас министър на външните работи на Германия Хайко Маас заявява: "Германските фирми са много доволни от условията в България, 90 процента биха инвестирали отново. Страната ви има важна роля на Балканите".

"Спряха сайтовете на регистрите с апартаменти и къщи", пише "Дума". Двата държавни сайта с актуална имотна информация не бяха достъпни през почивните дни, уточнява вестникът. Става дума за имотния регистър на фонд "Земеделие" и Търговския регистър.

 "24 часа" информира, че Агенцията по вписванията предлага нова услуга – ще можем да получаваме на имейл съобщения от ведомството. Обновена била информационната система на имотния регистър, хвалят се от Агенцията. Тази година ще се разширява Търговският регистър, добавят от там.

"Банките масово не признават нотариално заверени пълномощни", е водещото заглавие на "Сега". Според видни адвокати това е противозаконно. Тежкоболните и живеещите в чужбина са най-засегнати от наложените от трезорите рестрикции.

"Монитор" информира, че до този момент са преизчислени пенсиите на 7700 души. Специалистите на НОИ са попаднали и на доста опити за злоупотреби при представяне на документи за стаж и осигуровки. Близо 21 милиона лева са в Сребърния фонд за втора пенсия.

"Земя" цитира фермери от Добричко, че посевите се възстановяват от неблагоприятните метеорологични условия. Засушаването през есента и зимата обаче все още се усеща при пшеницата. Вестникът цитира и данни на Комисията по стоковите борси и тържищата, според които ягодите и черешите са поевтинели миналата седмица.

"Реколтата от череши наполовина по-малка", съобщава "Монитор". В Пловдивско е почти напълно унищожена. Застрахователите покриват загуби от слани, станали само след 20 април, пише изданието.

"Пет самолета гонят градушките" е водещото заглавие на "Телеграф". Днес и на 24 май се очакват нови валежи. Ще изстрелят 13 хиляди противоградови ракети срещу облаците.

В интервю за "Труд" председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов заявява "Ще предложа по-строги режими за опазване на културното наследство". Повод за това намерение са нацапаните от вандали древни рисунки в пещерата Магура. Рашидов е на мнение, че има добри закони, които обаче не се прилагат.

"Операцията на МВР в Костенец вече наистина е безпрецедентна", коментира "Сега". Повече от 10 дни хиляди полицаи и военни не могат да открият Стоян Зайков, допълва вестникът. Жителите на града продължават да живеят в ужас и пълна полицейска блокада. "Диренето на заподозрения за две убийства продължава", пише "Труд". През почивните дни са проверени девет сигнала, но без резултат. Хората в Костенец се чудят да пуснат ли днес децата си на училище.
Източник : / БНР /

Коментари