Общество

Преглед на печата

"Дефицитът в енергетиката надвиши 5 милиарда лева", информира "Монитор". Енергетик пояснява за вестника, че този дефицит е заради субсидираното изкупуване на зелена електроенергия и поскъпване на квотите за парникови емисии. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не е потвърдила огромния дефицит като цифра, но е подчертала, че държавата вече е набелязала мерки за овладяване на процеса.

"Културните ни центрове в чужбина трябва да се активизират", призовава от страниците на "Сега" литературният критик Митко Новков. В момента те са 12. Той предлага да се разкрият такива центрове и в държави, където има големи български общности като Молдова и Украйна.

"24 часа" разказва подробно за инициативата от социалистическото ни минало Детска асамблея "Знаме на мира". Навършват се 40 години от първото ѝ издание. Годишнината ще бъдат отбелязани на 8 юни в местността "Камбаните". "24 часа" подчертава, че тогавашната идея на Людмила Живкова за среща на децата от целия свят тук е да се покаже, че независимо от различията има един общ език на братство и солидарност, който е залог и надежда в бъдещето. 1979 година е обявена за Международна година на детето. Асамблеята "Знаме на мира" се провежда под патронажа на тогавашния генерален секретар на ЮНЕСКО Амаду Мхтар М'Боу. 

"Труд" предлага анализ дали наши улици са наименувани справедливо на името на различни чужденци, които са играли роля в историята ни. Вестникът подчертава и необходимостта от почитане на паметта на неспоменати досега чужди граждани, работили за изграждането на държавата ни.

Българин е сред финалистите на "Евровизия", съобщава "Телеграф". Става дума за композитора Борислав Миланов, един от авторите на песента на Поли Генова преди години за същия фестивал. Песента, в която той е автор тази година, е сред фаворитите за победител, изпълнява се от представителя на Азърбайджан. 

В интервю за "Телеграф" българската цигуларка Кремена Минева, която свири в оркестъра "Йохан Щраус" на диригента Андре Рийо, споделя, че е в оркестъра от 24 години. За нея диригентът Рийо е мисионер заради онова, което прави по света с музиката. Концертът на оркестъра ще е на 8 и 9 юни в столичната зала "Арена Армеец". 

"Монитор" предлага здравни съвети като например как да намалим мазнините със зелени напитки в най-подходящия за пречистване сезон – пролетта. От вестника предупреждават и че промяната в атмосферното налягане обостря болките в ставите. Спортът помага да се съхраним здрави, напомня изданието. 

Вестник "Сега" пише днес за ягодата. В началото на употребата ѝ от човечеството ботаниците са я описвали като медицинско и декоративно растение. Впоследствие обаче се възприема като десерт или част от десертите. 

"Труд" предлага в съботно-неделния си брой интересен разказ за полускъпоценните камъни и връзката им със зодиите. Освен това камъните се използват и за лечение. В света има древни традиции за отделните видове минерали. 
Източник : / БНР /

Коментари