Общество

Преглед на печата

"Прокуратурата отхвърля 60% от сигналите за измами с европари", пише вестник "Дума". Изданието се позовава на публикуван вчера специален доклад на Европейската сметна палата. Одиторите са посетили 7 страни членки, за да преценят как правителствата им се справят с борбата с измамите с еврофондовете.

Според доклада у нас има проблем в това, че звеното за разследване на измамите в МВР и управляващите органи на оперативните програми не правят достатъчно анализи на причините за отказа на прокурорите да образуват дела. България е докладвала пред ЕК измами, възлизащи на 0,12 % от получените средства, което е под средното за ЕС 0,44 %, допълва "Дума".

"НАП следи със специален софтуер скъпи покупки на свързани лица", съобщава вестник "24 часа". Всекидневникът обяснява, че сървърът съдържа огромно количество информация и на базата на определени критерии автоматично извежда възможни свързани лица. Този софтуер ще бъде използван за проверките на офшорни сметки или скъпи имоти зад граница, допълва "24 часа".

"Спестяванията за втора пенсия най-после надхвърлиха 3 хил.лв.", информира вестник "Сега".  Доходността на универсалните фондове леко се отлепя от дъното в началото на тази година, посочва изданието. Към 31 март 2019 г. в партидите на родените след 1959 г. има средно 3147.48 лв., показва статистика на Комисията за финансов надзор. Оптимистичната новина важи обаче само за мъжете, където средният размер на натрупаните средства е почти 3 хил. и 300 лв. Жените са близо, но все още под границата от 3 хил.лв., с 2986 лв., уточнява "Сега".

"Тестват 10 дни компанията, избрана да събира тол такси", информира вестник "Труд". Изданието уточнява, че певицата Лилана е собственик на втората компания, с която Пътната агенция е подписала договор за събиране на тол таксите от превозните средства над 3,5 тона. Междувременно вчера стана ясно, че държавата и превозвачи ще тестват системата 3 месеца. Едва след като се докаже, че тя работи ефективно превозните средства ще започнат да плащат тол такса. Пробите ще започнат през август, когато системата трябваше да заработи, посочва "Труд".

"Младите с билет за връщане от Европа", пише "Стандарт". Вестникът посочва, че все повече млади хора, които учат и работят в Европа, се прибират в родината. Новата тенденция е отчетена след срещи на социалният зам.-министър Зорница Русинова с наши сънародници във Виена, Лондон Кьолн и Мюнхен. За първи път през 2018-а заминаващите в чужбина младежи са по-малко от завърналите се, сочи статистиката, цитирана от "Стандарт".
Източник : / БНР /

Коментари