Общество

Преглед на печата

Оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов е водеща тема за днешните вестници.

Скандалът с къщите за гости, строени с европари, но ползвани за лични цели, най-накрая доведе до оставката на земеделския министър Румен Порожанов, пише вестник "Сега". В опит да се тушира напрежението и с цел секторът да не остава за дълго без министър, на неговото място още днес ще бъде назначена Десислава Танева. Така на практика Борисов запазва статуквото в сектора, който разпределя най-много пари от еврофондовете, коментира изданието.

"Седми министър напусна кабинета", пише по темата вестник "Дума".

"По-евтини горива за началото на лятото", информира вестник "Труд". Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, който изразява надежда, че в края на май или началото на юни може да се забележи успокояване на цените на горивата и дори намаление.

"Поскъпване на всички хранителни продукти вещаят превозвачите след влизане в сила на новото таксуване по родните пътища за камионите над 12 тона", съобщава "Монитор". По 0,30 стотинки за яйце и 16,50 лева за кг кашкавал средно ще плащаме в магазините при сегашните цени на тол системата след 16 август. Горивата пък ще скочат с 3-4 ст. на литър, посочва "Монитор".

"Търсят двоен стандарт при 7 стоки от 5 страни", съобщава вестник "24 часа". Новото проучване ще покаже има ли разлики при храните, продавани в България спрямо продуктите в други европейски държави.

То ще обхване 7 групи стоки – алкохол, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки и консерви. Пробите ще бъдат закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария и резултатите трябва да излязат до 31 януари 2020 г., уточнява "24 часа".
Източник : / БНР /

Коментари