Общество

Преглед на печата

"Премахват бележките за платени данъци" е днешното чело на "24 часа", посветено на предвидени промени в Административния кодекс и още 142 закона. Чиновници, банки и нотариуси няма да искат от граждани и фирми бележки за платени данъци, пише вестникът и допълва, че "вече няма да се декларира наследен дом или кола" и "няма да обявяваме и кучето си в общината". 

"С лозунга "Убий крадеца" е озаглавен коментар на Анна Заркова в "Труд" по повод случая в село Болярино, при който живеещ в България кипърски фермер прегази до смърт мъж, влязъл в имота му. Заркова припомня, че убийството се случва "броени дни след като депутатите разшириха границата на неизбежната отбрана". Според авторката с лозунга "Убий крадеца" този закон ни връща в каменния век, като отваря път на убийствата, без да слага бариера пред кражбите.

Още 44 хиляди престъпления останаха завинаги ненаказани, гласи първа страница на "Сега". Вестникът цитира доклад за дейността на държавното обвинение, внесен от главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет. Според данните в него през 2018 година у нас са прекратени по давност 43 950 дела, 99 процента от които са водени срещу неизвестен извършител.

"Прокуратурата погна сдружението, което пита къде е Пеевски", пише същият вестник по повод проверки на обвинението и ГДБОП срещу гражданското сдружение БОЕЦ. Според същия вестник те са продукт на анонимен и неособено грамотен сигнал. БОЕЦ на Цветан Василев декларирало само 447 лева приходи, докато прави митинги и конференции за десетки хиляди евро, е интерпретацията на издавания от Пеевски "Монитор". 

В основното си заглавие "Монитор" ни информира, че "почивката скача поне 2 пъти от хотела до туриста", като причината е "печалба за туристическите агенти", а "плажът ни струва най-малко при резервация два месеца по-рано". 

Цените на бензина доближават тези от големия скок в 2018 година, пише опозиционният "Дума", като цитира цените на най-популярните горива в страната. Според вестника те "започнаха да вървят рязко нагоре" и почти са стигнали нивата, предизвикали национални протести през миналата година. 
Източник : / БНР /

Коментари