Общество

Преглед на печата

Заради студената пролет потребяваме с около 10 на сто повече електроенергия, информира "Монитор". Най-голям ръст е отчетен на 7 май вечерта. 

"НОИ "улови" съмнително увеличаване на болни при сливането на почивните дни", пише "24 часа". Схемата източва хем осигурителния институт, хем бизнеса. При ниската безработица всяко отсъствие на служител е проблем, коментира вестникът. В днешния брой на "24 часа" е поместена и информация как да получим по-висока пенсия и как да подготвим правилно документите за трите години, в които сме имали най-високи доходи. Управителят на НОИ Ивайло Иванов уверява, че няма да има ощетени пенсионери от новите правила. До 4 ноември хората в заварено положение могат да поискат еднократно презичисляване на пенсията си. 

Лекарският съюз настоява и децата да плащат такса при посещение при личния си лекар, пише "Телеграф". Днес започват преговорите с Касата за национален рамков договор и за стойността на клиничните пътеки. Браншовата организация предлага държавата да поеме таксите за деца до 3-годишна възраст. "Монитор" допълва: "Български лекарски съюз с условие към Здравната каса – подписва анекса към рамковия договор срещу 50 милиона лева за педиатриите". 

"Данъчните се прицелиха в автосервизи и адвокати", информира "Труд". Започват акции на служители в приходната агенция срещу рискови браншове, сред които са и медицинските услуги. Под наблюдение са онлайн услуги и аптеки.

Куриерските пратки поскъпват с 20 на сто, съобщава "Сега". Това се дължи на идеята на Агенцията за приходи да обложи с ДДС куриерските фирми, конкурентни на "Български пощи". Законовата промяна се обсъжда в момента от депутатите. 

Правителството прави мегаагенция за държавните предприятия, пише "Сега". Проект, който е предложен за обществено обсъждане, предвижда да се премахне забранителният списък за приватизация на държавни предприятия. 

И "Земя" коментира проекта на правителството със заглавие "ГЕРБ разпродава държавата". Властта тихомълком ремонтира приватизационния закон. С чисто нов Закон за публичните предприятия отпада "Забранителния списък", приет преди година от парламента, подчертава вестникът.

Финансистът Димитър Чобанов предупреждава, в анализ в "Труд", че състоянието на част от държавните предприятия крие риск за бюджета. Друг риск за фискалната ни политика е ниската ефективност на публичните услуги. Прогнозите за забавяне на икономиката у нас и в европейски мащаб стават все по-основателни, обобщава анализът. 

"Зомбифицира ли се българската икономика", коментира  "Дума". Изданието цитира учени от БАН, според които данъчната ни система е изчерпана и спъва растежа.

Огромният черноморски плаж Камчия вече има концесионер, съобщава "Труд". 15 лева ще е цената на чадър за ден. За любителите на плажуване без екстри е оставена свободна половината ивица.
Източник : / БНР /

Коментари