Общество

Преглед на печата

"На 10 юни войната за касовите апарати влиза в нова фаза", информира "Сега". На тази дата в съда ще бъде внесен иск от Българската стопанска камара срещу Министерството на финансите. От 1 октомври всички стоки ще поскъпнат с между 8 и 30 процента, прогнозира авторът на статията Иван Стамболов. От обяснението във вестник "Сега" става ясно, че това ще е заради повишените цени в складовете на едро и на доставчиците. Това пък ще се дължи на наредба на финансовото министерство за новите касови апарати.

"Във висшето ни образование има глад за интелигентни студенти", заявява, в интервю за "Труд" проф. Кирил Ангелов, декан на Френския факултет към Техническия университет. Той е убеден, че новите инженери не могат да останат без работа. Проф. Ангелов предупреждава, че между една и съща специалност има разлика в различните ВУЗ-ове.

"Гимназисти учат за хомеопати и масажисти", пише "Телеграф". През следващата учебна година столичното училище за фризьори ще предлага специалността "съдебен администратор". В Костинброд пък планират да обучават бъдещи пчелари. "Телеграф" тревожно отбелязва, че от 11 години няма желаещи да станат асансьорни техници. В Стара Загора средни училища ще обучават за билкарство. В Хасково има специалност "балнеология".

"Монитор" разказва за нова мания сред родителите – завършващите детска градина малчугани правели абитуриентски тържества. Това струва на родителите най-малко 150 лева. Плаща се за парти, за костюми и за професионален фотограф. 

"24 часа" предлага коментар по предложението на министъра на здравеопазването в Норвегия хората да бъдат оставени да пият алкохол и да пушат свободно. Госпожа Силви Листауг е призовала "Осъзнайте се! Светът има по-големи проблеми от пушенето и пиенето!". "Дано някой чуе гласа на разума от Скандинавия!", завършва коментарът.

Традиционно за почивните дни вестник "Труд" представя поредица за дълголетие и в днешния брой. "Програмата на д-р Емилова провокира ново мислене", споделят пациенти, успели да се излекуват и да свалят излишно тегло. Те са изпълнявали програмата, според която храната е плодове, чай и мед и след която променят начина на хранене и движение, за да поддържат здравето си. 

"24 часа" също предлага здравни съвети. За по-добро зрение е добре да се храним с повече спанак, червени чушки, бадеми, риба и яйца. Освен това, добре е да знаем, че здрав черен дроб обработва за един час стандартно количество напитка, за да не товарим прекалено най-важния вътрешен орган. 

"Монитор" разказва с какво се е хранил папа Франциск, докато е бил у нас. Шеф Манчев приготвил за кардиналите и монахините в делегацията, както и за духовния глава на католиците ризото с морски дарове. В менюто е имало прясна паста със спанак и млечен ликьор.
Източник : / БНР /

Коментари