Общество

Преглед на печата

„Наши хора се уредили с европари за къщи за гости“, пише на първата си страница вестник „Труд“. Проверка на изданието е показала, че „местни големци, роднини на чиновници и общински чиновници са се уреждали с къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони“. Сред тях са бивш депутат от ГЕРБ, дъщерята на енергиен шеф и наследницата на собственика на горнооряховско предприятие, посочва „Труд“ и допълва, че синът на министъра на земеделието Румен Порожанов одитирал програми, управлявани от баща му.

„Роднина на кмет от ГЕРБ с къща за гости“, продължава по темата вестник „Дума“. Родственик на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев от ГЕРБ е вдигнал внушителна луксозна къща за гости с европари в Еленско. Това е съобщил депутатът от БСП Явор Божанков. Преди 6 години кметският братовчед е купил фирма без дейност и активи, но с договор с Държавен фонд „Земеделие“ за изпълнението на проект „Къща за гости“ на стойност над 263 хил. лева, посочва „Дума“.

„Борисов вече брани България от Шенген“, пише вестник „Сега“. Всекидневникът посочва, че „България не само вече не иска да влиза в шенгенското пространство, но и го смята за заплаха“. „Изявих своите претенции, че шенгенското пространство не го охраняват добре. Ние с Турция имаме споразумение и го спазваме перфектно. Нашите проблеми са с  гръцката граница. Моля да направите така, че шенгенското пространство да се пази добре“. Това е обявил Борисов на среща с премиера на Бавария Маркус Зьодер, цитиран от „Сега“.

„Новата дрога „друсана трева“ пристрастява от 1 цигара и носи риск от шизофрения“, предупреждава от първата си страница вестник „24 часа“. Водещият специалист по лечение на зависимости д-р Лазар Узунов посочва, че марихуана, просмукана с амфетамини, увеличава десетки пъти вероятността за развитие на психози.

Пушенето на такава „трева“ може да доведе моментално до страховита шизофренна картина, обяснява д-р Узунов. Половин милион са зависимите българи. Сред тях преобладават пристрастените към алкохола – около 300 000. За младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества – основно марихуана и амфетамини, допълва „24 часа“.

„Папата израснал с българско мляко“, информира „Стандарт“. Вестникът обяснява, че киселото мляко е първото нещо, което свързва папа Франциск с България. Това е казал Светият отец пред италиански журналисти в навечерието на визитата си у нас. Той е посочил, че като дете в Аржентина баба му е квасила кисело мляко и му е казвала, че е българско, уточнява „Стандарт“.
Източник : / БНР /

Коментари