Общество

Преглед на печата

"Здравната каса пести от нови лекарства на пазара", информира "Труд". Вестникът информира за риск от това да бъде ограничен достъпът до иновативни лекарства на пациентите от догодина заради нови правила на Касата. Правилата предвиждат разходите за лекарства да не превишават бюджета. "Труд" пояснява, че се предвижда при превишаване на бюджета производителите на медикаменти да не получават парите за своите лекарства. Ако искат да работят с Касата, ще трябва да сключват договор, според който са длъжни да даряват новите си и скъпи медикаменти за неопределен период от време.    

 В интервю за "Дума" проф. д-р Анелия Клисарова, рентгенолог и депутат, заявява: "За да има млади общопрактикуващи лекари, са необходими привлекателни условия и за специализацияq и за работа". Според нея проблемът с педиатричната болница няма да се реши само с построяване на нова сграда, защото това не променя статута на здравното заведение, както настояват работещите там.

"И Европейският съд не може да ни разведе с парното, сградната инсталация била законна", съобщава "Телеграф". Това става ясно от доклада на главния адвокат на Съда в Люксембург във връзка със запитвания на две български съдилища за съвместимостта на българската правна уредба за топлоснабдяването с три европейски директиви. Адвокатът предлага Европейският съд да приеме, че националното законодателство не противоречи на европейските директиви за защита правата на потребителя и за енергийна ефективност. 

Вестник "Сега" също пише по темата – "И Евросъдът не спаси абонатите със свалени радиатори". Заключението на Страсбург гласи "Щом сградата е с централно парно, всеки трябва да плаща за общите части", допълвъ вестникът.

"Печалбата на банките ударно расте" пише "Сега". Нетният доход от такси, събирани от клиентите, продължава да се увеличава по-бързо, отколкото са приходите от лихви".

Според статистика на КАТ колите у нас намаляват със 150 хиляди на година от 2016-а насам, информира "Монитор". Има пет пъти повече електрмобили за същия период. Българинът предпочита колите, произведени в Германия, отчита още МВР.

"Плевел убиец настъпва към България", предупреждава вестник "Земя". Огромният гигантски хераклеум, нетипичен за континента вид, превзема Западна Европа и Русия, той застрашава както околната среда, така и човека, допълва изданието.

"Българин спечели "Еми" за анимация", пише "24 часа". 
Калоян Атанасов ще получи утре престижната филмова награда в категорията дневна телевизионна продукция за анимацията "Гарван:Легендата". 24-годишният Атанасов живее от малък в Съединените щати със семейството си и вече има над 20 награди от престижни фестивали в света за петминутен анимационен филм.

"Монитор" пише за друг шумен успех на наши сънародници – двоен български триумф на Международните оперни награди. Публиката е избрала Соня Йончева за свой победител. Васко Василев е приел отличието за най-добър оперен оркестър от името на Кралската опера на Великобритания. Церемонията по връчване на наградите се е състояла в Лондон на 29 април. 
Източник : / БНР /

Коментари