Общество

Преглед на печата

Земеделското министерство и Агенцията по безопасност на храните тормозят фермери в Болярово, алармира от първа страница "Труд". Спрели са субсидиите на Ана Петрова и съпруга ѝ, които не позволиха стадото им да бъде умъртвено миналата година. Девет месеца след злополучната кампания, в която бяха избити десетки невинни животни, в стадото на Петрова няма зараза. "Труд" цитира фермери от друго засегнато село – Шарково, които заявяват "…  избиха здрави животни." Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев репликира "…имало е вирус". Вестникът разработва темата под тематичното заглавие "Геноцид".

"Още 14 училища затвориха врати" е водещото заглавие на "Дума". 16 300 ученици са отпаднали през миналата учебна година. Студентите са с шест хиляди и деветстотин по-малко според статистически данни. 

Разследване на "Сега" установява, че столичната община е поръчала двойно по-скъпи пейки, кошчета за боклук, пътни знаци за улиците на града. Става дума за необходими предмети в контекста на ремонта на част от центъра на столицата. При много от артикулите правят впечатление високите цени за сметка на продукти от отхвърлените оферти, подчертава вестникът в разследването си. 

"Половината спа хотели са менте", информира "Телеграф". Те нямат официален сертификат за лечение с минерална вода, въпреки че се рекламират като балнеоцентрове. Съгласно Закона за туризма те трябва да сменят името си и да не се рекламират като балнеообекти. В интервю за "Монитор" Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма, заявява, че конкурентите ни правят по-силна реклама за туризма си. Според него трябва ни мощно представяне на България в социалните мрежи. Занков информира, че е отчетен спад на туристи през изминалия зимен сезон с малко над два процента.

Анализ на Института за пазарна икономика установява, че осем от десет автомобила в Европа са с части, произведени в България, пише на първа страница "24 часа". 90 на сто от сензорите на въздушните възглавници се правят у нас. Бързо разрасналият се автосектор не е само заради евтината работна ръка, пише в анализа. В поместения в "24 часа" доклад на Института за пазарна икономика се прави преглед на чуждестранните преки инвестиции в бранша. Сред инвеститорите има производители от високотехнологичния сектор. За последните десет години броят на наетите в производството на автомобилни части българи е нараснал двойно на повече от 20 хиляди души.  

"ГЕРБ продължава да отлага по-строгите забрани за пушене", пише "Сега". Регламентирането в закона какво точно е закрито обществено място остава за по-късно, уточнява изданието. Здравното министерство публикува своите предложения за законови промени още миналата година.

По повод 143 години от Априлското въстание вестник "Земя" публикува очерк за българското Опълчение. В навечерието на Руско-турската война 7400 души на възраст от 14 до 65 години, стават опълченци. Най-ярко описва подвига им народният поет Иван Вазов в одата "Опълченците на Шипка".
Източник : / БНР /

Коментари