Общество

Преглед на печата

„България е опростила дълговете на мюфтийството под натиск от Турция“, пише вестник „Сега“.  Изданието посочва, че София е била притисната от Анкара да прокара през парламента отсрочката на дълговете на Главното мюфтийство, възлизащи на поне 8 млн. лв. Скандалното разкритие за намеса на Турция във вътрешната ни политика направи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, допълва изданието.

Вестник „Дума“ цитира Чавушоглу, който заявява, че „проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“.

„Ердоган отговаря на Тръмп: „Св. София“ става джамия“, пише в заглавие на първата си страница вестник „24 часа“. Промяната на статута на църквата „Света София” ще бъде нещо като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения”. Това е казал турският президент Реджеп Ердоган в тв интервю, цитирано от изданието. ЮНЕСКО и Гърция реагираха остро на решението, допълва „24 часа“.

„Регионалните здравни инспекции са глобили 112 родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщава  „Монитор“.

Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от здравното министерство и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева. От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой, посочва „Монитор“.

„Столичната община планира разширение на метрото до Студентски град“, пише „Труд“. Това е потвърдил директорът на дирекция „Климат“ Теодора Полимерова. Реализацията на участъка, който се планира да включва 4 станции от спирка „Витоша“ до Студентски град, е предвиден в по-далечна перспектива и за него още няма устройствен план, уточнява изданието.
Източник : / БНР /

Коментари