Общество

Преглед на печата

Основна тема на днешните вестници е атаката срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която бяха убити 49 души, а над 40 бяха ранени.

"Нов Брайвик изби десетки с автомат с надпис Шипка 1877-78", пише в заглавие "24 часа". Арестувани са 4-ма души, а срещу един от тях – Брентън Тарант са повдигнати обвинения.

Преди атаката той е публикувал видеообръщение и 74 страници манифест. В тях той описва мотивите за постъпката си със желанието да отмъсти на имигрантите в Нова Зеландия, в частност тези от мюсюлманското вероизповедание, отбелязва "Труд".

Тарант е бил в България в края на миналата година, като е възможно да е установил и връзка с паравоенни формирования, информира "24 часа".

"Телеграф" уточнява, че терористът е обикалял у нас исторически места, свързани с битки между християнски и османски държави.

"Който краде ток, плаща за още 180 денонощия", пише на първа страница "24 часа". До 180 денонощия е срокът за начисляване на краден ток, ако някой се е закачил за мрежата и го хванат. Това предвижда проект на КЕВР за правилата за измерване на електроенергията. При повечето нарушения обратното броене обаче ще е само 3 месеца, уточнява изданието.

Експерти коментират, че все още е изгодно на крадците да ползват електричество без да плащат, но само през деня.

Приготвянето на лекарства за деца в аптеките трябва да бъде възстановено като масова практика, за да се гарантира рационалното им лечение. Около тази идея се обединиха лекари и фармацевти на международна педиатрична конференция във Варна, съобщава на първата си страница "Труд". Целта на специалистите е да се спре употребата на лекарства за възрастни в по-ниски дози при децата.

Агнешкото месо вече ще се продава в магазина само с табелка за произход, пише "Труд". Образците вече са готови и ще се въведат още за този Великден. Целта е потребителят да има информиран избор, когато пазарува в магазина.

От днес до 15 април част от улица "Граф Игнатиев" в София отново ще бъде затворена за движение, съобщава "24 часа".

Този път обаче забраната няма да важи за трамваите, които минават по нея. Причината за затварянето е ремонтът, който тече близо година.
Източник : / БНР /

Коментари