Общество

Преглед на печата

"Смазващ доклад на САЩ за човешките права у нас" е водещото заглавие на "Дума". В доклада на Държавния департамент се констатира, че властта е увеличила натиска върху българските медии. Арестът на Иванчева се посочва като пример за беззаконие. 

Бившият БОРКОР продължава да харчи безсмислено пари, информира "Сега". Става дума за една доказала се като безсмислена институция, която преди година се вля в антикорупционната мегаагенция. Служителите й обикалят училищата и детските градини, за да внедряват антикорупционно обучение, а в УНСС дори е открита нова специалност в степен "магистратура" – едногодишно обучение "Противодействие на корупцията".

По данни на НОИ през 2018 година най-бедни са били пенсионерите в Разград и областта, съобщава "24 часа". В София, Перник и Бургас пък пенсиите са били най-високи. Разликата между двете равнища е 144 лева.

Според изводите от проведения вчера икономически форум повишаването на доходите и жизнения стандарт с 40 процента ще спре емиграцията на българите. "Труд" цитира данни от форума, че всяка година пазарът на труда у нас губи по 40 хиляди души. Всички са приели, че основният проблем за страната ни е демографският.
   
"Стандарт" предлага интервю с Радосвет Радев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Той е категоричен, че новата икономика може да осигури и десет хиляди лева заплата, но са нужни стимули за тази икономика.  

 "МВР се подигра с полицаите" пише на първа страница "Сега". Въпреки обещанието на министъра, изненадващо се оказа, че няма пари за двойно увеличение на нощния труд, пояснява вестникът. 

"Труд" акцентира на участието на премиера Бойко Борисов в Седмия глобален форум в Баку, столицата на Азербайджан. "Договаряме с Баку газ за хъб "Балкан", пише изданието. Борисов е казал, че след 2020 година азерският газ ще задоволява до една трета от нуждите на страната ни.
 
"Стандарт" излиза с водещо заглавие "10 милиарда потънаха в пирамида". За 30 години преход във финансови измами са потънали точно толкова пари на българи, доверили се на различни измамници с обещания за високи дивиденти. 

Повече от шест хиляди перверзници са описали секс с българчета в интернет през 2018 година, информира "Телеграф". Изнасят момиченца за проститутки в Швеция според доклад на Агенцията за закрила на детето. Педофилите успяват да разговарят с децата и тинейджърите за техните проблеми и в това се крие част от успеха им да установяват контакт с подрастващите, обясняват психолози.

Според "Монитор" занаятчийските паралелки се разрастват за сметка на езиковите паралелки. Все повече профили се открит обаче по математика и природни науки в гимназиите. В Пловдив ще има 24 нови специалности за средното образование.

"Земя" цитира Румен Овчаров, който, в телевизионно интервю, пита "Трябва ли 11 пъти да загубим, за да разберем, че Станишев не трябва да води листата?". Коментарната рубрика на броя е озаглавена "Сергей, бъди джентълмен". Повод е все още нерешеният въпрос кой да води листата на БСП за Европейския парламент – Сергей Станишев, Деница Златева или Елена Йончева. 

Евродепутатът Андрей Новаков, в интервю за "Монитор", се опасява, че до края на мандата на този европарламент има риск пакетът "Мобилност" да влезе за гласуване в пленарната зала. Това вероятно няма да е в интерес на българските превозвачи.

Лекари предупреждават, че широко рекламираните белтъчни диети са опасни за бъбреците, пише "24 часа". Медиците алармират и че българите употребяват много сол. Друг лекар съветва да използваме активно предстоящите слънчеви дни, за да натрупаме витамин Д, който е важен за опорно-двигателния ни апарат и имунитета.
Източник : / БНР /

Коментари