Общество

Преглед на печата

"24 часа" пише, че българка, биоложка, отказала на университета в Харвард 24 пъти по-висока заплата и остава у нас. 32-годишната д-р Росица Тропчева работи в Центъра за приложни изследвания към Софийския университет. За нейното решение е съобщил преподавателят, бизнесмен и визионер Кирил Петков,  отличен с голямата награда "Достойните българи", инициирана от вестника. В интервю за "24 часа", Петков заявява, че един от студентските проекти е за премахване на нитратите от колбасите. Това ставало за 15 минути с помощта на лактобацили. За последните десет години 500 български студенти са завършили Харвардските курсове към Софийския университет, добавя Кирил Петков.

Мащабно изследване в ЕС показва, че вафли и бисквити причиняват рак, информира "Труд". Една трета от пробите сочат наличие на химикала акриламид над нормата. Опасното вещество е открито и в бебешки храни. "Труд" помества още тревожни данни – според Националния център по обществено здраве и анализи, 158 българи получават инсулт за един ден. През 2018 година са починали над пет хиляди души от тази болест.  Най-засегнати са навършилите 55 години.

"Телеграф" информира, че следващата седмица България ще внесе предложението за защита на саламуреното ни сирене, киселото ни мляко и кашкавала в Европейската комисия. Според специалисти, дори историята е на наша страна по казуса. След това предстои тримесечен срок за дебати на територията на нашата страна.

"Правителството за втори път не успя да сключи сделка със Симеон Сакскобургготски", пише "Сега". Става дума за исканите от бившия премиер гори в Рила. В рубриката си "Наблюдател", "Сега" коментира, че криминалните горива пробиват дупки за милиарди левове в бюджета. Доклад, цитиран от Европейската комисия, разкрива технологията за контрабанда с мирис на петрол, пояснява вестникът. Според експерти, контрабандното гориво идва от малките рафинерии. Авторите на проучването от Центъра за изследване на демокрацията подертават, че има проблем и със селскостопанските производители, които ползват горива, освободени от акциз.

"Променят закон в полза на концесионера на летището", пише "Дума" на първа страница. Държавата ще трябва да плаща големи неустойки, ако прекрати недалновиден договор, предвиждат законодателни текстове.

Според водещото заглавие на "Земя", без Русия няма да има АЕЦ Белене. Това е заключението на управляващите, които са категорични, че "Росатом" трябва да участва в проекта.

Актьорът Димитър Маринов, част от екипа на спечелилия "Оскар" филм, е изнесъл открит урок в НАТФИЗ, пише "Монитор". Той ще получава десетки хиляди долари хонорар за участие в нов телевизионен сериал отвъд Океана. Маринов ще участва и в два театрални проекта у нас.

"България и Румъния захранват Европа с компаньонки", пише още "Монитор". Според МВР, насилствено принуждаваните да проституират в чужбина момичета са предимно от малцинствата. Всяка пета от тях е непълнолетна.
Източник : / БНР /

Коментари