Общество

Преглед на печата

"Новата пенсионна формула, в която вече влиза само осигурителният доход след 1 януари 2000 г., ощетява 37% от осигурените", информира "Сега", като се позовава на данни, предоставени от Националния осигурителен институт. В социалните мрежи вече има оплаквания за драстично намалени пенсии в резултат на промените, включително от очаквана максимална пенсия към минимална. Прогнозите на НОИ за 2019 г. са възраст и стаж за пенсия да навършат малко над 81 000. Това означава, че само тази година близо 30 000 българи ще бъдат ощетени от последното вмешателство в пенсионната система, уточнява "Сега".

"25 000 евро национална помощ за фермерите" – пише "Земя". Изданието обяснява, че държавната помощ в селското стопанство се увеличава от сегашните 15 000 евро. на 20 000 евро. Това е съобщила ЕК.

"Скандално – крадци на ток плащат пак двойно по-евтино" – гласи водещото заглавие на "24 часа". В края на 2018-а Върховният административен съд  окончателно е отменил правилата, по които се начисляваше тарифата за нерегламентирано ползване на електроенергия. Комисията за енергийно и водно регулиране пък не е готова с нова методика, отбелязва изданието. Така при установяване  на кражба се начислява потреблението на ток за 3 месеца назад, а цената е близо 7,7 ст. на киловатчас. За сравнение, изрядните абонати плащат 13-14 ст., посочва "24 часа".

"Жилят ни с милиони в интернет за парфюми и маратонки", пише вестник "Труд". Пред всекидневника от ГДБОП са казали, че интернет сайтове, които продават фалшиви стоки печелят милиони без да плащат данъци. Преди дни антимафиотите са затворили 15 страници, предлагащи ментета. "Труд" предупреждава, че освен че клиентите купуват стоки с недоказано качество, има опасност да им бъдат откраднати личните данни. Менте стоките – от дрехи до лекарства, най-често се купуват от Китай, допълва изданието.
Източник : / БНР /
  

Коментари