Общество

Преглед на печата

Калкулаторът на ООН отчете, че българите сме под седем милиона души, информира "Земя" на първа страница. За последните осемнайсет години сме намалели с повече от един милион души. 

Другият опозиционен вестник – "Дума", продължава с мрачни данни – "Три хиляди души годишно посягат на живота си". Само 20 на сто от страдащите от депресия българи получават адекватна помощ. Информацията е оповестена на тематичен семинар по обществено здраве и анализи, подчертава левият вестник. 

Според "24 часа" ще има втори таван на пенсията за този, който работи малко дни, а печели много. Ограничението е през индивидуалния коефициент на всеки пенсионер, ще важи до живот и няма да позволява увеличение. Всичко това е част от новата методика на НОИ за изчисляване на пенсиите.

"Бензиностанции затварят заради касовите апарати", пише "Труд" на първа страница. Собствениците на бензиностанции казват, че никъде в Европейсикя съюз няма такова изискване. До 31 март те са задължени да променят апаратите така, че на бележката да се отпечатват и още три компонента: размер на акциза, цена без акциз и доставна цена на горивото.

Над 400 хиляди фирми ще трябва да декларират, до 31 май, истинските си собственици, информира "Сега". За неподалите в Търговския регистър тези данни са предвидени солидни глоби. Мярката засяга и десетки хиляди неправителствени организации.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Телеграф", за една година десет хиляди души у нас са се натровили с алкохол и дрога. Данните показват още, че в токсикологиите често попадат деца. 

Във финансов анализ, поместен в "Труд", можем да намерим отговори на въпроса къде е България по пътя към еврото. Изоставаме по производителност, покупателна способност, заплати и цени от средните равнища в Европейския съюз. Не е изпълнен и критерият за инфлация.

Обемът на заемите през 2018 година надхвърля 54 милиарда и 700 милиона лева, информира "Монитор". Това е ръст в сравнение с предната година с повече от 7 процента. По данни на БНБ, кредитите в размер от сто хиляди до 250 хиляди лева са се увеличили с 20 на сто.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Русия пробва да се намеси на изборите у нас, пише "Монитор". Вестникът цитира думи на Цветанов от телевизионно интервю, в което той заявява, че Москва започнала хибридните си атаки през 2015 година и пречела на евроинтеграцията на Балканите. Цветанов подчертава, че нашият регион е обект на голям интерес както от страна на Европейската комисия, така и на Съединените щати.

"Пресни ремонти пак показаха дефекти", пише "Сега". Само година след ремонта по бул. "Дондуков" вече има големи пукнатини в асфалта, алармира общински съветник, цитиран от изданието. 

В интервю за "24 часа" министърът на туризма Николина Ангелкова отчита рекорд за 2018 година. 
Източник : / БНР /

Коментари