Общество

Преглед на печата

Януарските сметки за парно ще са по-солени от декемврийските, предупреждава "Стандарт".

Много абонати на топлофикациите в столицата и страната се оплакват от получените фактури за последния месец от миналата година, пише вестникът, като напомня, че цената на отоплението и топлата вода е повишена.

"Търговци мамят с процента на намаленията" пише "Монитор". Търговците примамват клиенти с изтънели джобове, добавя изданието. Тези трикове се прилагат най-често след така наречения черен петък и след празници.

"Спасението на ромите трябва да бъде дело и на самите роми", пише "Сега" в рубриката си "наблюдател". Малцинството се нуждае от насоки и подкрепа, а не от авторитарна държавна принуда, коментира вестникът след вчерашните законодателни предложения на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Ромки прибират до 930 лева от деца с фалшива инвалидност", информира "Монитор". Разкрити е измама с деца, освидетелствани като глухонеми. Държавата дала над 8 млн. лева за пенсии на хора с увреждания във Врачанско.

"България е 11-а най-добра страна в света" е водещото заглавие на "24 часа". Бива ни в науката, мира и климата. Класацията за най-добрите страни е на независимия британски политически консултант Саймън Анхолт. "24 часа" предлага още една класация – данни на Евростат за 2017 година, според които българчетата са сред най-здравите в Европейския съюз.

128 селища останаха без обществен транспорт, пише "Дума" на първа страница.

"Земя" предупреждава, че се задава нова брадва за младите фермери – едва четири на сто от европарите за земеделие ще отидат за тях през следващите седем години.

"Телеграф" цитира на първа страница премиера Бойко Борисов, който обещава, цитирам, "Болници в мое управление няма да закрия". Днес той очаква от здравния министър решение на проблемите на общинските болници, най-вече с недоброто финансиране и липсата на кадри.

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов съветва да не се подлъгваме по ниските лихви по кредитите, когато потърсим заем от банка. В интервю за "Труд", той подчертава, че при жилищен заем е необходимо да се има предвид, че той е дългосрочен и не бива да се взема на ръба на финансовите ни възможности.

В рубриката "Съветите на юриста" в "Стандарт" ни съветват да съдим банката, ако дебитната ни или кредитната ни карта бъде източена. Практиката показва, че вероятността да спечелим делото е голяма.

"Труд" съветва при какви случаи да се обаждаме за спешна медицинска помощ. Един от водещите симптоми е гръдна болка като сигнал за сърдечно-съдов проблем, особено ако има фамилна обремененост. Спешна лекарска помощ трябва да търсим и при главоболие и световъртеж при хипертоници. Спешни състояния са и всички травми на главата, гръбначния стълб и крайниците.

Гледането на телевизия е една от зависимостите, която не предполагаме, че е част от живота ни, пише "Сега". Изданието изброява 8 най-важни зависимости, които не предполагаме, че имаме. Като форма на пристрастяване е посочен и работохолизмът.
Източник : / БНР /

Коментари