Общество

Преглед на печата

"Кабинетът гарантира повече пари за премии на чиновниците", съобщава вестник "Сега". Изданието обяснява, че държавните служители са си осигурили средства за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерство и държавна агенция да заделят резерв, равен на средствата, необходими да покрият средната основна месечна заплата за степен 2 на съответното ниво. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, допълва "Сега". 

11 000 души ще напуснат училище тази година, съобщава вестник "Дума". По-голямата част от тях – 8100 души – са педагози, останалите 2900 са персонал. Тревожните данни са станали ясни от проекта на национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" на Министерството на образованието и науката. Повечето ще освободят позициите си, защото ще се пенсионират, други – заради закриване или преструктуриране на учебното заведение, допълва "Дума".

Вестник "24 часа" пише: "Своеобразно възраждане на трудовите войски за деца, които са напуснали училище преди да навършат 16 години предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов". Мярката е включена в концепция за интеграция на ромите, пусната от партията му ВМРО. Каракачанов иска да се ограничи раждаемостта сред етноса, допълва изданието.

"9 млн. лв. за камери и лаборатории в училищата", пише "Монитор". Сумата ще бъде инвестирана от просветното министерство за създаването на система за контрол на достъпа до училищата, изграждане на асансьори и оборудване на лаборатории и работилници с апарати, уреди, прибори и материали за лабораторни упражнения и демонстрации. Средствата са осигурени по две от националните образователни програми за 2019 г., уточнява "Монитор".

"19 млн. лева платени от джоба ни за дела в Страсбург от 2005 г. досега", информира вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че паричните суми се изплащат на жалбоподателите от данъците на българските граждани, но нито стотинка не е върната в хазната по Закона за държавния служител и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Най-много обезщетения са платени през 2009 г. – 3,5 млн. лева, уточнява "Труд".
Източник : / БНР /

Коментари