Общество

Преглед на печата

Сигналът на депутата от БСП Елена Йончева за участие на министъра на културата Боил Банов в корупционна схема е водеща тема за вестниците.

Труд обяснява, че в пуснатия вчера запис от червената депутатка се чува как министър Банов опрощава 700 хил. лева неустойка на частна фирма, ремонтирала Ларгото. Аудиокомпроматът е от 2016 г. и е направен от служител на Министерството на културата, когато Банов е бил заместник-министър. Банов, от своя страна, посочва, че няма опростени пари, а има заведен иск към фирмата изпълнител. Парламентарната група на ГЕРБ застана зад министъра на културата и определи разпространената информация като фалшива новина, допълва Труд.

Сега пише по темата: "Скандал с ремонта на Ларгото в София с пари по оперативната програма "Регионално развитие" показа порочния начин, по който управляващите харчат евросредствата, и защо въпреки дефектите почти няма фирма, която да е глобена за лошо изпълнение".

"Боил Банов ощетил държавата с милион лева", пише в заглавие Дума. Изданието допълва, че от БСП са сигналиизрала прокуратурата и службата по еврофондовете ОЛАФ. Спецпрокуратаурата от своя страна пък се самосезира за престъпление по служба или безстопанственост.

"Приемането на еврото означава още инвестиции и по-ниски лихви по кредитите", заявява в интервю за 24 часа зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По думите му, ако се погледнат държавите членки, присъединили се към еврозоната, се вижда, че еврото не е окзало силно влияние на инфлацията. Домбровскис очаква България да получи покана до края на годината и да остане 3 г. в чакалнята на еврозоната.

"90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Брекзит", съобщава Монитор. Вестникът уточнява, че според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, допълва Монитор.

Източник : / БНР /

 

Коментари