Общество

Преглед на печата

По трима пенсионери дневно биват бити и ограбвани от бандити, пише на първа страница на Монитор. 90 възрастни са пострадали само през миналия месец. Чужденци от Румъния също участват в нападенията над наши старци по селата.

"Нашата полиция ни "пази" е ироничното заглавие на вестник Земя по повод заловените полицаи-изнудвачи от четвърто управление в столицата.

Монитор разказва за бой между тинейджърки – две бият трета с ритници, в социалните мрежи е разпространен видеоклип.  Случката става в ранния следобед на събота в Сандански, никой от десетките минувачи не се е намесил да разтърве момичетата. Пребитата е с комоцио.

"Правителството засекрети Агенцията по вписванията". Така ще може да се заобикаля Закона за обществените поръчки, а гражданският контрол ще стане невъзможен", пише Сега на първа страница. Това е прецедент, защото в списъка на стратегическите обекти и дейности няма други агенции, коментира вестникът. Друга значима тема от днешния брой – "Само за държавата масовото пиянство у нас не е проблем; Дори не се знае колко са алкохолиците, а реални мерки за превенция и рехабилитация няма".

"Комисията за личните данни получи власт да наказва медиите, цензурата мина през парламента без никаква съпротива" пише още Сега.  Позицията на Труд днес е посветена на тази законодателна промяна, окачествена като "уникален" факт с ироничната забележка, че в стремлението си да настигнат европейците, нашите депутати ги задминаха и дописаха препоръчаното от Брюксел и така узакониха проверките на медиите.

Труд предупреждава за друга опасна законодателна промяна – аграрното министрество предлага нов Закон за земята. Земеделски асоциации алармират, че с текстовете се връщат заменките на терени и се нарушава свободата на договаряне. Целият бранш е против законопроекта, подчертава вестникът.

Болниците са препълнени от болни от грип, заразените са 140 хиляди, информира Телеграф За два дни жертвите на болестта са шест души. Грипът доведе до увеличаване на заразените от пневмония.

Агенцията по храните не казва има ли умрели от чума животни в Болярово, пише Дума. Ветеринарите твърдят, че болестта вече е под контрол. България обаче все още е със статут на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни заради неликвидирано огнище в Болярово, твърди директорът на агенцията Дамян Илиев.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяснява , в интервю за 24 часа, че започва съкращение на 1 600 държавни чиновници, за да се повишат заплатите на оставащите на работа. Според Дончев, ще бъдат закрити и звена с дублиращи се функции.

24 часа съобщава, че е преиздадена книгата за Васил Левски на англичанката Мерсия Макдермот, написана през 1970 година. От вестника научаваме още, че в доклад на световния икономически форум в Давос българска фирма за иновации е дадена за пример. Изданието информира и че във Финландия се въвежда 30 минути следобеден сън на работното място.
Източник : / БНР /

Коментари