Общество

Преглед на печата

На опашката в ЕС сме по брой лични лекари, съобщава вестник "Труд". Изданието обяснява, че по данни на Евростат за 2017 година, страната ни е на предпоследно място по дял на общопрактикуващите лекари.

Статистиката сочи, че на 100 хиляди души се падат 64 лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с 42 джипита. Общият брой на семейните доктори у нас е около 4500, което е 15% от всички лекари в страната.

Най-много джипита според Евростат има в Португалия, уточнява "Труд".

15 хиляди строители работят на черно, информира вестник "Телеграф". Това е станало ясно от думи на изпълнителния директор на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев. Това са фирми, които изграждат обекти с площ до 1000 кв. метра и за максимум 50 обитатели. В момента се подготвят законови промени за бригади, които нямат регистрация в професионалния регистър на камарата и те ще могат да строят само сгради до 100 кв. метра. Според бранша обаче и за тях трябва да се изисква лиценз, допълва "Телеграф".

"Започна отстрелът на главни прокурори", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа".

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев е съобщил пред изданието, че най-рано на 10 юли ще стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. По думите му по-добре ще бъде следващият главен прокурор да е от системата.

"Режат "летящите" професори за акредитация на ВУЗ-овете", информира вестник "Монитор".

Един преподавател ще може да участва в акредитацията само на един университет. Това ще бъде предложено в промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат внесени през февруари.

Целта е по този начин да се спре практиката с т.нар. "летящи" професори, които поддържат съществуването на едни и същи специалности в няколко университета, допълва "Монитор".

Източник : / БНР /

Коментари